Guest 54:Προσήλιας Γεώργιος-Η Αύξηση της Τιμής Καφέ και Κακάο – Αιτίες και Νέες Καταναλωτικές Τάσεις

The food Processors

Τρίτη, 29 Απριλίου 2025 - 39 λεπτά

Πόσο θα πληρώνουμε τελικά για να πιούμε έναν καφέ και να πάρουμε μια σοκολάτα;Σε αυτό το επεισόδιο των   The Food Processors, βουτάμε στην αληθινή ιστορία πίσω από την εκτόξευση της τιμής του καφέ και του κακάο.Συζητήσαμε για τους βασικούς λόγους πίσω από τη ραγδαία αύξηση της τιμής του καφέ και του κακάο παγκοσμίως, και το πώς αυτό επηρεάζει τις επιλογές των καταναλωτών.Αναλύσαμε πώς η κλιματική αλλαγή πλήττει τις βασικές χώρες παραγωγής, μειώνοντας τη σοδειά και υποβαθμίζοντας την ποιότητα. Παράλληλα, το αυξημένο κόστος παραγωγής, οι διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα και η κερδοσκοπία στις διεθνείς αγορές δημιουργούν αλυσιδωτές ανατιμήσεις που φτάνουν μέχρι τον τελικό καταναλωτή.Συζητήσαμε επίσης το πώς αυτές οι πιέσεις έχουν οδηγήσει σε νέες καταναλωτικές τάσεις, όπως η στροφή προς ποιοτικό καφέ για το σπίτι, η ανάπτυξη των bean-to-bar σοκολατών, και η γενικότερη αναζήτηση για προϊόντα υψηλότερης ποιότητας και ηθικής παραγωγής (UTZ, RFA).Τέλος, τονίσαμε ότι κάθε φλιτζάνι καφέ ή σοκολάτας κουβαλάει σήμερα μια πολύπλοκη παγκόσμια ιστορία — και οι καταναλωτές, πιο ενημερωμένοι από ποτέ, επηρεάζουν πλέον ουσιαστικά τις τάσεις της αγοράς.Καλή μας ακρόαση

Εγγραφή στο podcast

Podcasts

Weather&go!

  • Wed

    18°C

  • Thu

    22°C

  • Fri

    24°C

  • Sat

    25°C

  • Sun

    25°C