The food Processors

Ζούμε σε μια εποχή όπου υπάρχει αφθονία αγαθών και όλοι έχουμε αρχίσει να προσέχουμε τις διατροφικές μας επιλογές. Αυτό που δεν γνωρίζουμε, όμως, είναι η ασφάλεια των τροφίμων κατά την επιλογή και την επεξεργασία τους. Το διαδίκτυο στις μέρες μας αποτελεί ένα εξαιρετικό εργαλείο πληροφόρησης αλλά και παραπληροφόρησης ταυτόχρονα. Η ανάγκη για την δημιουργία αυτού του Podcast προέκυψε από το όνειρό μας να μπορέσουμε να επικοινωνήσουμε με τους καταναλωτές θέματα που άπτονται της ασφάλειας και ποιότητας τροφίμων.

Εγγραφή στο podcast

Episodes

  • Επεισόδιο 28: Διατροφή παιδιών στους δημόσιους και ιδιωτικούς βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς

    Τρίτη, 8 Οκτωβρίου 2024

    27 λεπτά

    Ερευνητικά δεδομένα των τελευταίων ετών καταδεικνύουν ότι η Ελλάδα βρίσκεται μεταξύ των χωρών με τα υψηλότερα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας παγκοσμίως, με το 37,5% των παιδιών 2-14 ετών να έχει βάρος υψηλότερο του φυσιολογικού. Δυστυχώς σε μια χώρα που θα έπρεπε να είχε πρότυπο την μεσογειακή διατροφή έχουμε τόσο μεγάλο ποσοστό παχυσαρκίας. Η παχυσαρκία μπορεί να επηρεάσει τόσο την κατάσταση θρέψης όσο και την ανάπτυξη των παιδιών. αλλά συνδέεται και με μυοσκελετικά και αναπνευστικά προβλήματα. Επιπρόσθετα, η παχυσαρκία έχει αντίκτυπο και στην ψυχική υγεία του παιδιού, μέσω του κοινωνικού στ...

    Αναπαραγωγή Κατέβασμα επεισοδίου

  • Guest 48 : Καλλιόπη Γκούσκου - Γενετική και εξατομικευμένη διατροφή.

    Τρίτη, 24 Σεπτεμβρίου 2024

    24 λεπτά

    Γίνεται η γενετική να δώσει λύσεις για την διατροφή αλλά και όχι μόνο σε μια πληθώρα από γνωστές ασθένειες (π.χ. παχυσαρκία, διαβήτης, διαβήτης κύησης, καρδειαγγειακά κα). ? Τι σημαίνει εξατομικευμένη διατροφή? Γίνεται μια τροφή που κατά γενική ομολογία βοηθάει σε κάποια ασθένεια , να μην είναι καλή για κάποιον συγκεκριμένο άνθρωπο η να μην του δίνει ότι δίνει αυτή η τροφή στον γενικό πληθυσμό? Η Καλλιόπη Γκούσκου είναι Επίκουρη καθηγήτρια Βιολογίας-Γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) καθώς και συνιδιοκτήτρια του GENOSOPHY Που ιδρύθηκε το...

    Αναπαραγωγή Κατέβασμα επεισοδίου

  • Guest 47: Κατερέλος Νικόλαος- Ευρωπαϊκή καμπάνια Safe2Eat

    Τρίτη, 10 Σεπτεμβρίου 2024

    26 λεπτά

    Ο κ. Νικόλαος Κατερέλος, από τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), μιλά για την επικοινωνιακή εκστρατεία #Safe2EatEU, η οποία για 3η συνεχόμενη χρονιά ενημερώνει και ευαισθητοποιεί τους πολίτες σε όλη την Ευρώπη, ώστε να πραγματοποιούν τεκμηριωμένες επιλογές τροφίμων. Η εκστρατεία ήταν γνωστή παλιότερα ως #EUChooseSafeFood και τελεί υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA). Η #Safe2EatEU έχει ως στόχο να μας βοηθήσει να μάθουμε περισσότερα για την ασφάλεια των τροφίμων στην Ευρώπη και για το πώς μπορούμε να λαμβάνουμε τεκμηριωμένες αποφάσεις σχετικά με το...

    Αναπαραγωγή Κατέβασμα επεισοδίου

  • Guest 46: Έλενα Κούκουνα- Κύκλος ζωής προϊόντων

    Τρίτη, 27 Αυγούστου 2024

    26 λεπτά

    Tι είναι το LCA?Τι λαμβάνεται υπόψην για να κάνεις ένα LCA?Ποιες χώρες ασχολούνται με το LCA?Πόσο σημαντικό είναι για τον καταναλωτή να γίνει ένα LCA στα προϊόντα της κάθε εταιρείας Το LCA είναι μια μελετη που μας βοηθαει να υπολογισουμε το περιβαλλοντικο αντικτυπο προϊόντων και συνθετων αλυσίδων αξίας. Τετοιου τυπου μελετες αφορουν παραγωγους, παρασκευαστες, σουπερ μαρκετ και γενικα ολους τους εμπλεκομενους στον αγροδιατροφικο κλαδο. Το να γνωριζουμε το περιβαλλοντικο αποτυπωμα μας επιτρεπει να θετουμε στοχους μειωσεις και να βελτιωνουμε παραγωγικες διαδικασιες με στοχο τελικα την κλιματικ...

    Αναπαραγωγή Κατέβασμα επεισοδίου

  • Guest 45-Παναγιώτης Σκανδάμης : Προστατευτική ατμόσφαιρα στα τρόφιμα και μη θερμικές τεχνικές επεξεργασίας τροφίμων

    Τρίτη, 6 Αυγούστου 2024

    46 λεπτά

    Με καλεσμένο τον Παναγιώτη Σκανδάμη, καθηγητή του Γεωπονικού Πανεπιστήμίου Αθηνών συζητήσαμε 2 πολύ ενδιαφέροντα θέματα. 1.Τι σημαίνει προστατευτική (η τροποποιημένη )ατμόσφαιρα που βλέπουμε πολλές φορές να αναγράφεται στις συσκευασίες τροφίμων. Γιατί αλλάζουμε την σύσταση του αέρα στις συσκευασίες τροφίμων? Τι επιτυγχάνουμε με αυτή την τεχνική? 2.Μη θερμικές επεξεργασίες τροφίμων. Τι οφέλη έχει ο καταναλωτής από αυτές? Γιατί τις χρησιμοποιεί η βιομηχανία? Πολλές φορές η παστερίωση έχει ενοχοποιηθεί από τους καταναλωτές ως επεξεργασίες που αφαιρούν θρεπτικά συστατικά απο τα τρόφιμα?Ισχύει...

    Αναπαραγωγή Κατέβασμα επεισοδίου

  • Guest 44 - Νίκος Λιάρος - Τα μυστικά της μπύρας - Αλήθειες και ψέματα

    Τρίτη, 9 Ιουλίου 2024

    48 λεπτά

    Μπύρα Lager η Μπύρα Ale.? Μπύρα ξανθιά η σκουρόχρωμη? Θολή η διαυγής? Παστεριωμένη η απαστερίωτη? Σε μπουκάλι η σε κουτί? Σε τι θερμοκρασία πρέπει να την πίνω? Να βάζω αφρό στο ποτήρι η όχι? Πως κατηγοριοποιείται η μπύρα ανάλογα μα τις πρώτες ύλες, ανάλογα με τον τύπο της μαγιάς και ανάλογα με το αλκοόλ, το χρώμα τις θερμίδες? Ποια είναι τα βασικά στάδια της παραγωγής της μπύρας? Αυτά και πολλά ακόμα σε ένα επεισόδιο με πολλή γνώση μπύρας.. Έτσι για να την πιούμε με περισσότερη όρεξη στις διακοπές που έρχονται. Μαζί μας ο εξαιρετικός Νίκος Λιάρος, ζυθοποιός!!!!

    Αναπαραγωγή Κατέβασμα επεισοδίου

  • Guest 43-Πεξαρά Ανδρεάνα : Μικροβιακή αντοχή και Τρόφιμα Ζωικής Προέλευσης: H προσέγγιση της «Ενιαίας Υγείας»

    Τρίτη, 18 Ιουνίου 2024

    33 λεπτά

    Μα γιατί δεν με πιάνει το αντιβιοτικό?? Κόποτε ήταν πολύ εύκολο. Έπαιρνα αντιβίωση και σε 30 λεπτά ήμουν οκ. Πόσες φορές έχουμε ακούσει αυτό τον διάλογο ? Η μικροβιακή αντοχή (AMR) αποτελεί αντικείμενο παγκόσμιας ανησυχίας για τη δημόσια υγεία. Εάν δεν ληφθούν μέτρα, η AMR εκτιμάται να έχει ακόμη πιο σοβαρές επιπτώσεις για την υγεία παγκοσμίως. Οι ανησυχίες επιδεινώνονται από την έλλειψη ανακάλυψης νέων αντιβιοτικών. Η AMR θεωρείται ότι προκαλείται κυρίως από γονίδια ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά (ARGs). Τα γονίδια αυτά μεταφέρονται μεταξύ των ανθρώπων, των ζώων και του περιβάλλοντος, κατα...

    Αναπαραγωγή Κατέβασμα επεισοδίου

  • Guest 42 : Ερμόλαος Βερβέρης - Νέα (καινοφανή) τρόφιμα- Novel Foods

    Τρίτη, 4 Ιουνίου 2024

    56 λεπτά

    Πριν απο πολλά, πολλά χρόνια η πατάτα ήταν νέο τρόφιμο στην Ευρώπη. Και αν τότε υπήρχε η συγκεκριμένη νομοθεσία, τότε σίγουρα θα ήταν στην λίστα με τα novel foods. Το ίδιο και η ντομάτα. Τώρα όμως έχουμε την έγκριση διαφόρων εντόμων ως νέα τρόφιμα καθώς και πολλών άλλων. Σε αυτό το εξαιρετικά ενδιαφέρον επεισόδιο έχουμε μαζί μας τον Ερμόλαο Βερβέρη , Επιστημονικό υπεύθυνο στη Μονάδα Διατροφής και Καινοτομίας Τροφίμων της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) με τον οποίο συζητήσαμε τα παρακάτω θέμα * Το διατροφικό σύστημα της ΕΕ * Ο ρόλος και η θέση της EFSA στην ΕΕ και παγκοσμίως *...

    Αναπαραγωγή Κατέβασμα επεισοδίου

  • Guest 41: Αργυρώ Κουτσουράδη - Ευρωπαίος Νέος Αγρότης 2023 - Myrovolos Organics - Από την Χίο με αγάπη!

    Τρίτη, 21 Μαΐου 2024

    17 λεπτά

    Αργυρώ Κουτσουράδη - Myrovolos Organics Γεννημένη το 1992 και με καταγωγή από το Χαλκειός της Χίου στην περιοχή Καμποχώρων. Η Αργυρώ σπούδασε στη Γεωπονική του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και έκανε Μεταπτυχιακές Σπουδές στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών . Υπήρξε φοιτήτρια Erasmus στο Université de lille 2, στη Λιλ της Γαλλίας, πραγματοποιώντας έρευνα στον τομέα των Αρωματικών Φυτών και Βοτάνων. Έχοντας αγάπη για την φύση και θέληση για την επιστροφή στο νησί, δημιούργησε το 2015 και σε ηλικία 24 ετών τη Myrovolos Organics. Πρόκειται για μια οικογενειακή επιχείρηση , κάθετη Μονάδα που...

    Αναπαραγωγή Κατέβασμα επεισοδίου

  • Guest 40: Αντιγoλένα Φωλίνα - Αξιοποιώντας την τεχνολογία του Blockchain στην αγροδιατροφική αλυσίδα.Trustfood project

    Τρίτη, 7 Μαΐου 2024

    21 λεπτά

    Στη σημερινή ψηφιακή εποχή, όπου η διαφάνεια, η ιχνηλασιμότητα και η εμπιστοσύνη είναι πρωταρχικής σημασίας στον κλάδο τροφίμων, η τεχνολογία του blockchain αναδύεται ως ένας πρωταγωνιστής. Στο συγκεκριμένο επεισόδιο μας, η Αντιγολένα Φωλίνα, project manager στο SmartAgroHub, αναλαμβάνει τον πρωταγωνιστικό ρόλο για να αποκαλύψει τη σημασία της τεχνολογίας του blockchain στην επανάσταση της αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων. Το blockchain, η τεχνολογία που βρίσκεται στη βάση των κρυπτονομισμάτων όπως το Bitcoin, προσφέρει ένα αποκεντρωμένο και μη αλλοιώσιμο σύστημα λογιστικής. Η εφαρμογή του στον...

    Αναπαραγωγή Κατέβασμα επεισοδίου

  • Guest 39 : Αγγελική Μηλιώτη - Αξιοποίηση αποβλήτων τροφίμων (ροδιού και εσπεριδοειδών) για παραγωγή τροφίμων Ενίσχυση των Αλυσίδων Τροφίμων της Μεσογείου για την Αειφορία - Πρόγραμμα Excel4Med

    Τρίτη, 16 Απριλίου 2024

    20 λεπτά

    Σε μία μίνι σειρά επεισοδίων, μας συνοδεύουν οι καλεσμένες Αντιγολένα Φωλίνα, υπεύθυνη έργων στο SmartAgroHub, και η Αγγελική Μηλιώτη, υπεύθυνη επικοινωνίας έργων, που παρουσιάζει το καινοτόμο έργο "EXCEL4MED". H Αγγελική Μηλιώτη αποκαλύπτει το EXCEL4MED, ένα διασυνοριακό εγχείρημα που ενώνει Ελλάδα, Μάλτα και Γαλλία για την ενίσχυση των αλυσίδων τροφίμων της Μεσογείου, παράγοντας διατροφικά προϊόντα και ανακυκλώνοντας απόβλητα της τροφικής βιομηχανίας, συνδέοντας διάφορους φορείς για να προωθήσει την αειφορία και την οικονομική ανάπτυξη. Τι θα μπορούσαμε να κάνουμε τους σπόρους και τους...

    Αναπαραγωγή Κατέβασμα επεισοδίου

  • Επεισόδιο 27: Τι αλλάζει σε χυμούς, μαρμελάδες και μέλια;

    Τρίτη, 2 Απριλίου 2024

    15 λεπτά

    Αναθεώρηση των προτύπων εμπορίας της ΕΕ για ορισμένες οδηγίες για το "πρωινό'' Οι αναθεωρημένες οδηγίες που συμφωνήθηκαν θα εισαγάγουν τις ακόλουθες αλλαγές: Υποχρεωτική επισήμανση της προέλευσης του μελιού Καινοτομία και ευκαιρίες στην αγορά για χυμούς φρούτων με βάση τις νέες απαιτήσεις των καταναλωτών για μειωμένη περιεκτικότητα σε σάκχαρα Μαρμελάδες με υψηλότερη υποχρεωτική περιεκτικότητα σε φρούτα. Αναλυτικά οι λεπτομέρειες των αλλαγών στο επεισόδιο μας Καλή μας ακρόαση!!

    Αναπαραγωγή Κατέβασμα επεισοδίου

  • Guest 38: Εμμανουέλλα Μαγριπλή - Trans & κορεσμένα λιπαρά . Πόσο επηρεάζουν την υγεία μας;

    Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

    16 λεπτά

    Τα τρανς λιπαρά, που βρίσκονται συνήθως σε επεξεργασμένα τρόφιμα όπως τα αλμυρά αρτοσκευάσματα, σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Ο Κανονισμός (ΕΕ) 2019/649 της ΕΕ στόχευε στη μείωση της πρόσληψης τρανς λιπαρών θέτοντας όρια στα βιομηχανικά παραγόμενα τρανς λιπαρά. Έρευνες στην Ελλάδα δείχνουν ότι ο κανονισμός μείωσε σημαντικά την πρόσληψη τρανς λιπαρών και βελτίωσε τη συμμόρφωση μεταξύ των παραγωγών τροφίμων. Στη διαδικασία μείωσης των τρανς λιπαρών στα αρτοσκευάσματα για συμμόρφωση με τους κανονισμούς της ΕΕ, σημειώθηκε αξιοσημείωτη αύξηση στη συγκέντρωση κορεσμένων λιπα...

    Αναπαραγωγή Κατέβασμα επεισοδίου

  • Guest 37: Σοφία Τσάκωνα - Βιολειτουργικά τρόφιμα & ισχυρισμοί υγείας

    Τρίτη, 5 Μαρτίου 2024

    20 λεπτά

    Φάτε ψάρια γιατί κάνουν καλό στα μάτια. Ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα. Πόσα και πόσα είχαμε ακούσει από παιδιά ότι κάνουν καλό στην υγεία μας. Τελικά τι από όλα αυτά ισχύει; Τι γίνεται με τους ισχυρισμούς υγείας στα τρόφιμα; Τι χρειάζεται να προσέχει ο καταναλωτής όταν διαβάζει στην ετικέτα για έναν ισχυρισμό υγείας η όταν βλέπει μια διαφήμιση στην οποία το προϊόν που διαφημίζεται έχει έναν ισχυρισμό υγείας. Μαζί μας σε αυτό το επεισόδιο η Τσάκωνα Σοφία, σύμβουλος επιχειρήσεων τροφίμων και Καθηγήτρια στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Και για να είμαστε όλοι ενήμεροι οι εγκεκριμένοι ισχ...

    Αναπαραγωγή Κατέβασμα επεισοδίου

  • Guest 36: Ευστάθιος Γκιαούρης - Είναι ασφαλή τελικά τα νωπά προϊόντα κοτόπουλου στην Ελλάδα; Τι γίνεται με τις προσυσκευασμένες σαλάτες λαχανικών στα supermarket;

    Τρίτη, 20 Φεβρουαρίου 2024

    34 λεπτά

    Όλοι μας δυστυχώς ακούμε κατά καιρούς για περιστατικά ύπαρξης σαλμονέλλας ή και άλλων παθογόνων μικροοργανισμών σε διάφορα τρόφιμα που κυκλοφορούν και καταναλώνονται, τόσο στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό. Τα προϊόντα πουλερικών και συγκεκριμένα το κοτόπουλο εμπλέκονται με τη σειρά τους αρκετά συχνά σε ανθρώπινα κρούσματα σαλμονελλώσεων, αλλά και καμπυλοβακτηριδίωσης Επιπλέον η παρατηρούμενη μεγάλη αύξηση τα τελευταία χρόνια κομμένων και έτοιμων για κατανάλωση φρούτων και λαχανικών στο δυτικό κυρίως κόσμο, έχει οδηγήσει σε εξάρσεις κρουσμάτων τροφιμογενών νοσημάτων και από τα συγκεκριμέν...

    Αναπαραγωγή Κατέβασμα επεισοδίου

  • Επεισόδιο 26: Νοθευμένα και Παραποιημένα Ποτά

    Τρίτη, 6 Φεβρουαρίου 2024

    26 λεπτά

    Παρά το γεγονός ότι έχουν αυξηθεί οι έλεγχοι για τον έλεγχο της νοθείας στα αλκοολούχα ποτά, δυστυχώς τα φαινόμενα νοθείας στα αλκοολούχα ποτά στην χώρα μας αλλά και γενικά σε όλο τον κόσμο συνεχίζουν να μας απασχολούν. Παρά το γεγονός ότι έχει συσταθεί Ηλεκτρονικό Μητρώο Επιτηδευματιών Αλκοολούχων και το Ηλεκτρονικό Σύστημα Ταυτοποίησης Αλκοολούχων Ποτών τα φαινόμενα συνεχίζουν και υπάρχουν. Οι λεγόμενες “μπόμπες” μπορεί να προκαλέσουν από ναυτία και πονοκέφαλο έως τύφλωση ή ακόμα και θάνατο, ανάλογα με τα χημικά που χρησιμοποιήθηκαν στην παρασκευή τους. Παρά το ότι τα υποκατάστατα της α...

    Αναπαραγωγή Κατέβασμα επεισοδίου

  • Guest 35 : Γεώργιος Μαράκης- Το αλάτι στην διατροφή του ανθρώπου

    Τρίτη, 23 Ιανουαρίου 2024

    50 λεπτά

    Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, σχεδόν 2 εκατομμύρια θάνατοι κάθε χρόνο σχετίζονται με υπερβολική κατανάλωση νατρίου (αλατιού). Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συνιστά λιγότερο από 2 g νατρίου (δηλ. λιγότερο από 5 g αλατιού) την ημέρα από όλες τις διαιτητικές πηγές, για τα άτομα άνω των 16 ετών. Σύμφωνα με τη μελέτη Global Burden of Disease, οι κυριότεροι παράγοντες που επιβαρύνουν την υγεία του Έλληνα είναι το κάπνισμα στην πρώτη θέση και η αυξημένη αρτηριακή πίεση στη δεύτερη. Η μεγαλύτερη πρόσληψη αλατιού προέρχεται από τα συσκευασμένα τρόφιμα και όχι από το...

    Αναπαραγωγή Κατέβασμα επεισοδίου

  • Guest 34: Ντία Χωραφά - Μπορούμε - Καμία Μερίδα Φαγητού Χαμένη - Συμμαχία για την μείωση της σπατάλης τροφίμων

    Τρίτη, 9 Ιανουαρίου 2024

    40 λεπτά

    Ας ξεκινήσουμε με κάποια νούμερα.. 58,5 εκατομμύρια τόνοι απόβλητα τροφίμων από την πρωτογενή παραγωγή ως και τα νοικοκυριά (Το 50% προέρχεται από το σπίτι μας) Κάθε άτομο πετάει περίπου 87-88 kg τροφίμων. Οικονομικός αντίκτυπος : 132 δισεκατομμύρια ευρώ από την παραγωγή των τροφίμων καταλήγουν στα σκουπίδια 11,5% του πληθυσμού είναι αντιμέτωποι με την επισιτιστική ανασφάλεια. 10% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου προέρχεται λόγω της σπατάλης τροφίμων. Τα νούμερα είναι τρομακτικά και όμως ''ΜΠΟΡΟΥΜΕ'' Μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα και σε εταιρικό αλλά και σε προσωπικό επίπεδο ...

    Αναπαραγωγή Κατέβασμα επεισοδίου

  • Guest 33 : Ελένη Αλευρίτου ‘Ποιος αποφασίζει τι τρώμε; Η ψευδαίσθηση της ελεύθερης επιλογής του καταναλωτή’

    Τρίτη, 19 Δεκεμβρίου 2023

    39 λεπτά

    Τελικά έχω την επιλογή να επιλέξω ένα τρόφιμο που επιθυμώ; Είναι δυνατόν να επηρεάζονται οι επιλογές μου από τον τόπο που κατοικώ; Μπορεί να θέλω να αγοράσω κάτι αλλά μου φτάνουν τα χρήματα να το αγοράσω; Από πόσους παράγοντες επηρεάζεται τελικά η επιλογή μου; Μαζί μας η Ελένη Αλευρίτου, Αντιπρόεδρος του ΕΚΠΟΙΖΩ σε ένα διαφορετικό και ανατρεπτικό επεισόδιο. Καλή μας ακρόαση!!

    Αναπαραγωγή Κατέβασμα επεισοδίου

  • Extra επεισόδιο 02 - Μανώλης Ρεπάνης - Νέα νομοθεσία στα Ζυμαρικά

    Τρίτη, 12 Δεκεμβρίου 2023

    19 λεπτά

    Μετά απο 14 χρόνια προσπαθειών τελικά άλλαξε ο Κώδικας Τροφίμων και Ποτών αναφορικά με τα ζυμαρικά. Ποιες είναι οι βασικές αλλαγές που εισάγει ο νέος Κώδικας; Ποιες είναι πια οι κατηγορίες των ζυμαρικών; Τι επιτρέπεται να προστεθεί στα ζυμαρικά; Ποιες είναι οι προδιαγραφές αναφορικά με την προσθήκη αλατιού; Αυτά και πολλά ακόμα αναφορικά με τη νέα νομοθεσία σε αυτό το επεισόδιο. Μαζί μας σε αυτό το επεισόδιο θα είναι ο Μανώλης Ρεπάνης ο οποίος ήταν ένας από τους πρωτεργάτες για την επικαιροποίηση του Κώδικα. Καλή μας απόλαυση

    Αναπαραγωγή Κατέβασμα επεισοδίου

  • Επεισόδιο 25: Νέα δεδομένα για τα καπνιστά τρόφιμα

    Τρίτη, 5 Δεκεμβρίου 2023

    17 λεπτά

    Τα καπνιστά τρόφιμα καταναλωνται εδώ και αιώνες απο τους ανθρώπους. Η κάπνιση των τροφίμων εκτός του ξεχωριστού αρώματος και γεύσης που δίνει στο τρόφιμο αποτελεί και μια παροαδοσιακή μέθοδος συντήρησης. Η παραδοσιακή λοιπόν κάπνιση είναι μια πρακτική που χρησιμοποιείται για τη διατήρηση ορισμένων τροφίμων, όπως τα ψάρια, το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Οι αρωματικές ύλες καπνού /αρτύματα καπνιστών τροφίμων χρησιμεύουν ως εναλλακτική λύση στο παραδοσιακό κάπνισμα. Οι αρωματικές ύλες καπνού δεν έχουν την ίδια συντηρητική λειτουργία, αλλά όταν προστίθενται στα τρόφιμα, τους προσδίδουν...

    Αναπαραγωγή Κατέβασμα επεισοδίου

  • Guest 32 : Κυριακή Ξανθίδου - Τι γίνεται τελικά με τα χάρτινα καλαμάκια;

    Τρίτη, 21 Νοεμβρίου 2023

    20 λεπτά

    Πλαστικά καλαμάκια τέλος. Η Ελλάδα ενσωμάτωσε την ευρωπαϊκή οδηγία για τον περιορισμό χρήσης ορισμένων υλικών συμπεριλαμβανομένων των πλαστικών καλαμακίων. Τα χάρτινα καλαμάκια μπήκαν στην ζωή μας. Αλλά με το που μπήκαν άρχισαν να μας προβληματίζουν. Τι είναι αυτές οι ουσίες που χαρακτηρίζονται ως παντοτινά χημικά. Τελικά ποιο είναι το καλύτερο υλικό για τα καλαμάκια; Τι να επιλέξω σαν καταναλωτής για να έχω τις λιγότερες επιπτώσεις στην υγεία μου; Μαζί μας η Κυριακή Ξανθίδου η οποία εργάζεται σε εργαστήριο που είναι εξειδικευμένο στα υλικά συσκευασίας για να συζητήσουμε αυτό το τόσο επίκ...

    Αναπαραγωγή Κατέβασμα επεισοδίου

  • Guest 31 : Γιώργος Σειραγάκης - Ηδονικά τεστ στα τρόφιμα

    Τρίτη, 7 Νοεμβρίου 2023

    21 λεπτά

    Τι σημαίνει ηδονικό τεστ και σε τι χρησιμεύουν αυτά τα τεστ για τα τρόφιμα; Ποια η διαφορά των οργανοληπτικών τεστ που γίνονται στα τρόφιμα από τα ηδονικά τεστ; Πως πραγματοποιούνται τέτοιου είδους τεστ; Ποιο είναι το όφελος του καταναλωτή από τέτοιου είδους τεστ; Μαζί μας ο Γιώργος Σειραγάκης , Χημικός, με τεράστια εμπειρία στις αναλύσεις τροφίμων, η ομάδα του οποίου έχει ξεκινήσει την διαδικασία για την διαπίστευση του εργαστηρίου που διευθύνει στην διενέργεια των ηδονικών τεστ. Καλή μας ακρόαση!!

    Αναπαραγωγή Κατέβασμα επεισοδίου

  • Επεισόδιο 24 : Νερό δικτύου και εμφιαλωμένα νερά

    Τρίτη, 24 Οκτωβρίου 2023

    25 λεπτά

    «Νερό ανθρώπινης κατανάλωσης» είναι το νερό, που προορίζεται για πόση, μαγείρεμα, προπαρασκευή τροφής ή άλλες οικιακές χρήσεις ανεξάρτητα από την προέλευσή του και από το εάν παρέχεται από δίκτυο διανομής, παρέχεται από βυτίο ή τοποθετείται σε φιάλες ή δοχεία η το νερό που χρησιμοποιείται σε οποιαδήποτε επιχείρηση τροφίμων για την παρασκευή, επεξεργασία, συντήρηση ή εμπορία προϊόντων ή ουσιών που προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση. Είναι κατάλληλο λοιπόν το νερό δικτύου? Και αν είναι κατάλληλο το νερό ισχύει το ίδιο και για τις σωληνώσεις; Τι γίνεται με τον αμίαντο στις σωλήνες? Και μέχρ...

    Αναπαραγωγή Κατέβασμα επεισοδίου

  • Extra επεισόδιο 01 - Επικαιρότητα : Μείωση των ορίων των νιτρωδών και νιτρικών αλάτων στα τρόφιμα

    Πέμπτη, 12 Οκτωβρίου 2023

    16 λεπτά

    Την Δευτέρα 09.10.2023 η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε την αναθεώρηση των ανώτατων ορίων προσθήκης των προσθέτων νιτρικών – νιτρωδών αλάτων στα τρόφιμα (Κανονισμός 2108/2023) Τα νιτρικά και τα νιτρώδη χρησιμοποιούνται εδώ και πολλές δεκαετίες ως συντηρητικά για να εξασφαλίσουν, σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες, τη διατήρηση και τη μικροβιολογική ασφάλεια τροφίμων, ιδίως προϊόντων με βάση το κρέας, το ψάρι και το τυρί, και να συμβάλουν στις χαρακτηριστικές οργανοληπτικές ιδιότητές τους. Τα νιτρικά και τα νιτρώδη δρουν επίσης προστατευτικά ενάντια στον πολλαπλασιασμό βακτηρίων, ιδίως του C. bot...

    Αναπαραγωγή Κατέβασμα επεισοδίου

  • Επεισόδιο 23 : ''Ενεργειακά'' και ισοτονικά ποτά

    Τρίτη, 10 Οκτωβρίου 2023

    20 λεπτά

    Τα ΄΄ενεργειακά΄΄ ποτά έχουν κάνει την εμφάνιση τους τα τελευταία χρόνια και καταναλώνονται από μεγάλη μερίδα του πληθυσμού, ένα μεγάλο ποσοστό εξ αυτών απο μαθητές γυμνασίου και λυκείου. Τι σημαίνει ενεργειακό ποτό όμως; Ποια είναι τα βασικά συστατικά αυτών; Γιατί πρέπει να αποφεύγονται από παιδιά, εγκύους και θηλάζουσες; Ποιοι είναι οι κίνδυνοι απο την κατανάλωση τους ; Ποιές είναι οι κακές συνήθειες που κάνουν ακόμα πιο επικίνδυνη την κατανάλωση τους; Και ποια η διαφορά τους με τα ισοτονικά ποτά που χρησιμοποιούνται κυρίως από αθλητές υπο συγκεκριμένες προϋποθέσεις; Αυτά και πολλά ακόμα ...

    Αναπαραγωγή Κατέβασμα επεισοδίου

  • Επεισόδιο 22 : Διατροφή κατά την εγκυμοσύνη και τον θηλασμό.

    Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου 2023

    28 λεπτά

    Η εγκυμοσύνη και ο θηλασμός είναι όμορφες αλλά και ιδιαίτερες καταστάσεις για την γυναίκα, την οικογένεια, το έμβρυο και το βρέφος. Η υγιεινή διατροφή και η συστηματική σωματική άσκηση είναι σημαντικές για τη διατήρηση και τη βελτίωση της υγείας σε όλα τα στάδια της ζωής της γυναίκας. Η υγιεινή διατροφή είναι ιδιαίτερα σημαντική κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της γαλουχίας. Κατά τις περιόδους αυτές, η διατροφή της εγκύου και της θηλάζουσας μητέρας επιδρά άμεσα στην υγεία της ίδιας, θέτοντας παράλληλα τις σωστές βάσεις για την ανάπτυξη και τη μελλοντική υγεία του παιδιού της. Κατά τη γ...

    Αναπαραγωγή Κατέβασμα επεισοδίου

  • Επεισόδιο 21: Αλλεργιογόνα τρόφιμα και τρόποι προφύλαξης

    Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου 2023

    19 λεπτά

    Περισσότεροι από 20 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρώπη (33 εκατομμύρια στην Αμερική) πάσχουν από τροφικές αλλεργίες και ένα από τα τέσσερα παιδιά σχολικής ηλικίας στην Ευρώπη ζει με αυτή την αλλεργική ασθένεια. Ο αριθμός των σοβαρών και δυνητικά απειλητικών για τη ζωή αλλεργικών αντιδράσεων (αναφυλαξία), που οφείλονται σε τροφικές αλλεργίες, αυξάνεται τόσο στα παιδιά όσο και στους ενήλικες. Μια από τις πιο βασικές αιτίες ανάκλησης των τροφίμων παγκοσμίως είναι η ελλιπής επισήμανση αναφορικά με τα αλλεργιογόνα. Ποια είναι λοιπόν τα 14 αναγνωρισμένα ως αλλεργιογόνα τρόφιμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση ...

    Αναπαραγωγή Κατέβασμα επεισοδίου

  • Επεισόδιο 20 : Επιτρεπόμενα προϊόντα σε σχολικά κυλικεία

    Τρίτη, 29 Αυγούστου 2023

    24 λεπτά

    Μετά από το υπέροχο ελληνικό καλοκαίρι μας , τώρα είμαστε πια ένα βήμα πριν ανοίξουν τα σχολεία. Μαζί με τα σχολεία θα ανοίξουν και τα κυλικεία. Εδώ και αρκετά χρόνια έχουν τεθεί κανόνες αναφορικά με τα προϊόντα που επιτρέπεται να πωλούνται στα σχολεία ακολουθώντας τους γενικούς κανόνες που επιβάλλονται απο τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας αλλά και πολλών άλλων φορέων παγκοσμίως για μείωση του αλατιού, της ζάχαρης αλλά και των ''κακών λιπαρών''.Δυστυχώς τα φαινόμενα παιδικής παχυσαρκίας παγκοσμίως αλλά και στην χώρα μας δεν είναι λίγα Σε αυτό το επεισόδιο θα δούμε αναλυτικά τι επιτρέπεται να ...

    Αναπαραγωγή Κατέβασμα επεισοδίου

  • Guest 30: Κωνσταντίνα Μαραγκοπούλου : Διατροφικοί μύθοι και αλήθειες

    Τρίτη, 1 Αυγούστου 2023

    29 λεπτά

    Μαζί σας αυτή την εβδομάδα με ένα πιο διατροφικό και πιο χαλαρό θέμα μιας και είμαστε στην καρδιά του ελληνικού καλοκαιριού. Υπάρχουν τεστ δυσανεξίας που σου δείχνουν ποια τρόφιμα σε ΄΄παχαίνουν΄'. Μπορείς να επιλέξεις διατροφή με βάση την ομάδα αίματος. Όλα τα λιπαρά είναι κακά .. Αν πίνω νερό με λεμόνι το πρωί καταστρέφω όλες τις τοξίνες στο σώμα μου . Άραγε πόσο ευσταθούν όλα αυτά? Αυτοί και πολλοί ακόμα μύθοι η και αλήθειες συζητιούνται σε αυτό το επεισόδιο Μαζί μας η Κωνστανίνα Μαραγκοπούλου , Διαιτολόγος - Διατροφολόγος σε αυτό το επεισόδιο για να μας λύσει πολλές τέτοιες απορίες Καλ...

    Αναπαραγωγή Κατέβασμα επεισοδίου

Podcasts

  • Το Βήμα Σήμερα

    Στα αζήτητα σoροί από το ναυάγιο της Πύλου

    Η Ηλιάνα Δανέζη, μέλος της ερευνητικής εκπομπής "Mega Stories", εξηγεί γιατί δεν έχουν ταυτοποιηθεί και ενταφιαστεί οι 17 νεκροί που βρίσκονται στα ψυγεία του Σχιστού εδώ και 15 μήνες.

Weather&go!

  • Wed

    28°C

  • Thu

    29°C

  • Fri

    29°C

  • Sat

    29°C