All episodes

The food Processors

Guest 59:"Ecotrophelia 2025: Τα τρόφιμα του μέλλοντος σε φοιτητικά χέρια"

29 λεπτά | Τρίτη, 22 Ιουλίου 2025

Η νέα γενιά επιστημόνων τροφίμων στα καλύτερα της. Φοιτητές από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών συμμετείχαν στον διαγωνισμό Ecotrophelia. Ο διαγωνισμός έχει σκοπό να υποστηρίξει τους φοιτητές, που ασχολούνται με την επιστήμη των τροφίμων και να αποτελέσει ένα φυτώριο καινοτόμων ιδεών για τη Βιομηχανία Τροφίμων & Ποτών. Οι φοιτητές καλούνται να αναπτύξουν καινοτόμα προϊόντα διατροφής, που παρουσιάζουν απαραιτήτως στοιχεία οικολογικής καινοτομίας.Στον φετινό λοιπόν διαγωνισμό 2 ομάδες του Γεωπονικού Πανεπιστημίου κέρδισαν 2 βραβείαΤο Panacea είναι ένα, έτοιμο προς κατανάλωση, κρύο, ζυμωμένο ρόφημα που συνδυάζει πολτό φρούτων και λαχανικών, με ελληνικά βότανα.Ανήκει στην κατηγορία των λειτουργικών ροφημάτων και αποτελεί μια καινοτόμο πρόταση για τη βιώσιμη αξιοποίηση παραπροϊόντων της βιομηχανίας χυμών.Το προϊόν απέσπασε το 2ο βραβείο στον φετινό διαγωνισμό.https://www.drinkpanacea.net/Το “NOSTOS” είναι μια έτοιμη προς κατανάλωση μπάρα που συνδυάζει καινοτομία και παράδοση. Το κύριο συστατικό της είναι ο τραχανάς, ένα είδος ζυμαρικού που παρασκευάζεται παραδοσιακά από γιαούρτι ή γάλα και αλεύρι. Δημιουργήθηκε έναν τύπος τραχανά από τυρόγαλο φέτας και το πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά αλεύρι φάβας. Η αξιοποίηση του τυρογάλακτος ενισχύει τη βιωσιμότητα, καθώς πρόκειται για ένα παραπροϊόν το οποίο αποτελεί σημαντική πρόκληση για τα τυροκομεία λόγω της δυσκολίας απόρριψης . Όταν απορρίπτεται χωρίς επεξεργασία, προκαλεί σημαντική περιβαλλοντική ρύπανση.To Nostos απέσπασε το βραβείο Καλύτερης Παρουσίασης.https://www.nostostrahanobar.com/Πολλά συγχαρητήρια και στις 2 ομάδες και ανυπομονούμε να δούμε και τα 2 προϊόντα στο εμπόριο.

Guest 59:"Ecotrophelia 2025: Τα τρόφιμα του μέλλοντος σε φοιτητικά χέρια"
The food Processors

-
Use the arrow keys to increase and decrease the volume, or space to toggle mute.