Πώς το «Sgt. Pepper’s» των Beatles συνέβαλε στη γέννηση του gangsta rap

Παρασκευή, 21 Ιανουαρίου 2022 - 12:55 π.μ.

Όταν τα κόστη των ηχογραφήσεων rock δίσκων ανέβηκαν στα ύψη, οι δισκογραφικές εταιρείες συνειδητοποίησαν ότι επένδυση σε ένα rap άλμπουμ κόστιζε πολύ λιγότερο.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι Beatles συγκαταλέγονται μεταξύ των συγκροτημάτων με τη μεγαλύτερη επιρροή στην ιστορία της rock, αλλά μία σημαντική προσωπικότητα των πρώτων ετών της hip-hop θεωρεί επίσης ότι οι Fab Four συνέβαλαν έμμεσα στην είσοδο της rap στο κυρίαρχο μουσικό ρεύμα.

Σε μία συνέντευξη που ήρθε πρόσφατα στην επιφάνεια, ο Jerry Heller, ο μάνατζερ καλλιτεχνών που συνεργάστηκε με έναν μακρύ κατάλογο αστέρων της ραπ, συμπεριλαμβανομένων των N.W.A., δήλωσε ότι το άλμπουμ «Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band» των Beatles από το 1967 «έθεσε τον πήχη τόσο απίθανα υψηλά για όλους τους άλλους καλλιτέχνες του rock and roll».

«Το επίκεντρο της μουσικής βιομηχανίας επικεντρώθηκε τότε στο πώς οι εταιρείες θα ανακτήσουν τα κέρδη τους και πώς θα βγάλουν λεφτά όταν ξοδεύουν τόσα πολλά χρήματα για δίσκους», εξήγησε ο Heller, σημειώνοντας ότι η οικονομική δυναμική της μουσικής βιομηχανίας άλλαξε λόγω του διάσημου άλμπουμ των Beatles.

Το κόστος των ηχογραφήσεων άρχισε να εκτοξεύεται στα ύψη, καθώς και άλλα συγκροτήματα προσπαθούσαν να δημιουργήσουν το δικό τους concept album στα πρότυπα του «Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band», μία μόδα που συνέπεσε επίσης με την άνοδο του φαντασμαγορικού progressive rock. Οι απόπειρες ορισμένων συγκροτημάτων ήταν επιτυχείς, αλλά πολλές άλλες απέτυχαν, αφήνοντας στις δισκογραφικές εταιρείες υπέρογκα χρέη.

«Όταν πουλάς 100.000 δίσκους, υποτίθεται ότι βγάζεις χρήματα. Υποτίθεται ότι δεν πρέπει να είναι σαν αυτό που έγινε στην Interscope, όπου ο μέσος καλλιτέχνης έπρεπε να πουλήσει 1,2 εκατομμύρια δίσκους μόνο και μόνο για να κάνει απόσβεση», ανέφερε ο Jerry Heller.

«Δείτε τη hip-hop. Τη δεκαετία του ’80, βρισκόταν σε μία παρόμοια κατάσταση με εκείνη που βρισκόταν η rock στα πρώτα της χρόνια, με τα ανερχόμενα ταλέντα να κάνουν ερασιτεχνικές ηχογραφήσεις σε γκαράζ και αυτοσχέδια στούντιο στο σπίτι», συνέχισε.

Ο Jerry Heller σημείωσε ότι το κόστος ηχογράφησης μίας από τις πρώτες rap επιτυχίες, του «Supersonic» του J.J. Fad, ήταν μόλις 200 δολάρια, ενώ οι τεράστιες επιτυχίες «Straight Outta Compton» των N.W.A. και «Easy Does It» από τον ιδρυτή των N.W.A., Eazy-E, είχαν κόστος ηχογράφησης 12.000 και 8.000 δολάρια αντίστοιχα.

Οι δισκογραφικές εταιρίες συνειδητοποίησαν γρήγορα ότι η επένδυση σε ένα rap άλμπουμ κόστιζε πολύ λιγότερο από ό,τι σε μία ακόμη φορτωμένη rock κυκλοφορία.

«Είναι τόσο ειρωνικό το γεγονός ότι αυτό το απίστευτο άλμπουμ (το “Sgt. Pepper’s”) ήταν πραγματικά η αρχή της πρώτης πτώσης του rock ‘n’ roll», σχολίασε.

Η συνέντευξη του Jerry Heller, που ήρθε πρόσφατα στην επιφάνεια, χρονολογείται από το 2011 και παρουσιάστηκε από τον Ted Stryker στο podcast του «Tuna on Toast With Stryker». Ο Heller πέθανε το 2016.

ΠΗΓΗ:hit-channel.com

Περισσότερα NEWS

Podcasts

  • Έξω από το στόμα του Λάκη

    Λάκης Λαζόπουλος: Τι μου τη χάρισες αυτή τη μονταζιέρα (Επεισόδιο 21ο)

    «Έξω από το στόμα του Λάκη» - Ο Λάκης Λαζόπουλος, αποκλειστικά στο newsbreak.gr, κάθε Πέμπτη στις 19:00. Τώρα που το επιτελικό κράτος έγινε υποτελικό, τώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ χωράει σε ένα κασελάκι, τώρα που ό,τι καταλήγει σε -άκης μας κυβερνάει, τώρα έρχεται

Weather&go!

  • Thu

    25°C

  • Fri

    23°C

  • Sat

    22°C

  • Sun

    23°C

  • Mon

    25°C