Πόσα χρήματα κοστίζει η βασιλική οικογένεια στους Βρετανούς φορολογούμενους;

Τετάρτη, 21 Σεπτεμβρίου 2022 - 10:30 μ.μ.

Η τεμπελιά πρέπει να πληρώνεται

Αν μπορούμε να καταλήξουμε σε ένα συμπέρασμα αφού παρατηρήσουμε το πώς ζει -και εσχάτως το πώς πεθαίνει- η βασιλική οικογένεια του Ηνωμένου Βασιλείου, αυτό είναι πως το lifestyle των μελών της μόνο φτηνό δεν είναι. Τι περιλαμβάνει; Ανάμεσα σε άλλα, συνολάκια υψηλής ραπτικής, πολυτελή αυτοκίνητα, τεράστια κάστρα, πολυάριθμο υπηρετικό προσωπικό. Ποιος τα πληρώνει όλα αυτά; Εν μέρει οι φορολογούμενοι πολίτες, που είναι χαρούμενοι που συνεχίζουν να υποστηρίζουν μια συμβολική "κεφαλή του πολιτεύματος" ή, για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, μια τουριστική ατραξιόν.

Το κόστος της μοναρχίας

Σύμφωνα με το Bloomberg, κατά τη διάρκεια του οικονομικού έτους 2020-2021, οι φορολογούμενοι πολίτες συνεισέφεραν στο Sovereign Grant, ένα ταμείο που λειτουργεί για την κάλυψη των επίσημων καθηκόντων της μοναρχίας (ουσιαστικά, για τις πληρωμές του προσωπικού και τη συντήρηση των παλατιών) 86,3 εκατομμύρια στερλίνες.

Από αυτά, τα 51,8 διοχετεύθηκαν για τα συνήθη έξοδα και τα υπόλοιπα 34,5 για την ανακαίνιση του παλατιού του Μπάκιγχαμ. Αυτό σημαίνει ότι η μοναρχία κόστισε σε κάθε άνθρωπο που μένει στο Ηνωμένο Βασίλειο 1,29 στερλίνα τον χρόνο.

 

Το ταμείο βγήκε μείον

Τελικά τα έξοδα της μοναρχίας, όμως, ανήλθαν στα 102,4 εκατομμύρια στερλίνες, ένα ποσό κατά 17% υψηλότερο από εκείνο της προηγούμενης οικονομικής περιόδου. Το έλλειμμα, λοιπόν, καλύφθηκε από περισσεύματα προηγούμενων επιχορηγήσεων.

Από αυτό το ποσό, τα 23,7 εκατομμύρια πήγαν στις πληρωμές των μισθών των περίπου 500 υπαλλήλων πλήρους απασχόλησης που είχε στην υπηρεσία του το Στέμμα και τα 4,5 εκατομμύρια ξοδεύτηκαν σε επίσημες περιοδείες.

 

Παρ' όλα αυτά, να σημειωθεί ότι η έξοδος του πρίγκιπα Harry και της Meghan Markle από το παλάτι την ίδια περίοδο, γλίτωσε 1,2 εκατομμύρια στερλίνες στους πολίτες που πληρώνουν φόρους.

Πώς χρηματοδοτείται το Sovereign Grant

Σύμφωνα με το BBC, το Sovereign Grant "γεμίζει χρήμα" από τα έσοδα του Crown Estate, ένα σύνολο από ιδιοκτησίες στο Ηνωμένο Βασίλειο των οποίων η αξία εκτιμάται γύρω στα 18 δισεκατομμύρια στερλίνες. Αυτές οι ιδιοκτησίες ανήκουν στον εκάστοτε μονάρχη και παράγουν έσοδα.

Τα έσοδα από το Crown Estate διοχετεύονται στο Υπουργείο Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου και το 15% δίνεται στον μονάρχη, ενώ η κυβέρνηση κρατάει τα υπόλοιπα. Παρ' όλα αυτά, από το 2017, το Στέμμα λαμβάνει το 25% των κερδών, κάτι που θα συνεχίσει να συμβαίνει για πέντε ακόμα χρόνια, μέχρι να ολοκληρωθεί η ανακαίνιση του παλατιού του Μπάκιγχαμ.

 

Η προσωπική περιουσία

Να διευκρινιστεί ότι το πορτφόλιο του Crown Estate δεν ανήκε προσωπικά στη βασίλισσα Ελισάβετ, ούτε το κληρονόμησε προσωπικά ο βασιλιάς Κάρολος. Ανήκει στον εκάστοτε μονάρχη κατά τη διάρκεια της βασιλείας του και μόνο.

Οι μονάρχες, όμως, εννοείται ότι διαθέτουν και προσωπική περιουσία. Η αξία εκείνης της Ελισάβετ, για παράδειγμα, υπολογίζεται γύρω στα 500 εκατομμύρια στερλίνες, καθώς διέθετε, ανάμεσα στ' άλλα, πολλά έργα τέχνης και κοσμήματα.

 

Η συμβολή της βασιλικής οικογένειας στην οικονομία

Αν και σύμφωνα με το BBC είναι δύσκολο να μετρηθεί η συμβολή του Στέμματος στη βρετανική οικονομία, ένα συμβουλευτικό γραφείο υπολόγισε ότι το 2017 η βασιλική οικογένεια της χώρας συνεισέφερε περίπου 17,5 δισεκατομμύρια στερλίνες, μέσω δραστηριοτήτων όπως ο τουρισμός.

ΠΗΓΗ:esquiremexico

Περισσότερα NEWS

Podcasts

Weather&go!

  • Thu

    24°C

  • Fri

    23°C

  • Sat

    22°C

  • Sun

    23°C

  • Mon

    24°C