Οι U2 τραγουδούν το «Sunday Bloody Sunday» για τη μαύρη επέτειο της «Ματωμένης Κυριακής»

Δευτέρα, 31 Ιανουαρίου 2022 - 2:13 μ.μ.

Το «Sunday Bloody Sunday» μνημονεύει ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα των ταραχών στη Βόρεια Ιρλανδία το 1972.

Οι U2 μοιράστηκαν μία συναισθηματική ακουστική εκτέλεση του τραγουδιού «Sunday Bloody Sunday» με αφορμή την συμπλήρωση 50 ετών από το μακελειό της «Ματωμένης Κυριακής» που αποτέλεσε αφορμή για τη δημιουργία του τραγουδιού.

Στις 30 Ιανουαρίου 1972, 26 άνθρωποι πυροβολήθηκαν και 14 σκοτώθηκαν (εκ των οποίων έξι ανήλικοι) όταν Βρετανοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ απροειδοποίητα εναντίον μίας πορείας διαμαρτυρίας στην περιοχή Bogside στο Derry της Βόρειας Ιρλανδίας που οργανώθηκε από την Ένωση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα της Βόρειας Ιρλανδίας, για την κατάσταση που επικρατούσε στη Βόρεια Ιρλανδία σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Όλοι οι διαδηλωτές που σκοτώθηκαν στο μακελειό της «Ματωμένης Κυριακής» ήταν άοπλοι και οι συμμετέχοντες στρατιώτες διέφυγαν σε μεγάλο βαθμό της δικαιοσύνης για τη συμμετοχή τους σε μία από τις πιο θανατηφόρες ημέρες των ταραχών μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Αγγλίας.

Ο Bono έγραψε για την αιματοχυσία σε άρθρο του το 2010: «Ήταν μία ημέρα που έδωσε στη σύγκρουση μεταξύ των δύο κοινοτήτων της Βόρειας Ιρλανδίας – των καθολικών εθνικιστών και των προτεσταντών ενωτικών – μία άλλη διάσταση»

«Κάθε Ιρλανδός που είχε συνείδηση εκείνη την ημέρα έχει στο μυαλό του την εικόνα του Edward Daly, του μετέπειτα επισκόπου του Derry, να κρατάει ένα ματωμένο μαντήλι ψηλά καθώς φρόντιζε με γενναιότητα τους τραυματίες και τους ετοιμοθάνατους.

Μια δεκαετία μετά το περιστατικό, οι U2 ηχογράφησαν το «Sunday Bloody Sunday» για το άλμπουμ τους «War» που κυκλοφόρησε το 1983.

Όπως σημείωσε ο Bono για την κληρονομιά του «Sunday Bloody Sunday» σε εκείνο το άρθρο του 2010: «Το τραγούδι θα τραγουδιέται όπου υπάρχουν οπαδοί της ροκ με χαίτες και οργή, από το Σαράγεβο μέχρι την Τεχεράνη».

Στην ακουστική εκτέλεση που ανάρτησαν οι U2 με αφορμή τη μαύρη επέτειο των 50 ετών από τη «Ματωμένη Κυριακή» εμφανίζονται frontman Bono και ο κιθαρίστας The Edge.

Στο τελευταίο κουπλέ ο Bono αλλάζει τα λόγια. Σε αυτή την εκδοχή τραγουδάει: «Εδώ στο σημείο της δολοφονίας / Ο ιός της φαντασίας, της ριάλιτι τηλεόρασης / Γιατί τόσες πολλές μητέρες κλαίνε / Η θρησκεία είναι ο εχθρός του Αγίου Πνεύματος / Και η μάχη μόλις άρχισε/ Πού είναι η νίκη που κέρδισε ο Ιησούς;».

Κατά τη διάρκεια του σόλο κιθάρας του The Edge, στο βίντεο εμφανίζονται αποσπάσματα από τη «Ματωμένη Κυριακή».

ΠΗΓΗ:hit-channel.com

Περισσότερα NEWS

Podcasts

  • Global News Podcast BBC

    Israel urges Gazans to leave eastern Rafah

    It comes ahead of an offensive in a region where more than 1.4 million people are living

Weather&go!

  • Mon

    24°C

  • Tue

    25°C

  • Wed

    24°C

  • Thu

    21°C

  • Fri

    21°C