Ο JAY-Z στηρίζει νόμο που θα εμποδίζει τη χρήση rap στίχων στα δικαστήρια για την απόδειξη ενοχής κατηγορούμενων rappers

Τετάρτη, 19 Ιανουαρίου 2022 - 9:30 μ.μ.

«Αντί να αναγνωρίσουν τη rap μουσική ως μορφή καλλιτεχνικής έκφρασης, η αστυνομία και οι εισαγγελείς υποστηρίζουν ότι οι στίχοι πρέπει να ερμηνεύονται κυριολεκτικά».

Οι JAY-Z, Meek Mill, Big Sean και άλλοι καλλιτέχνες ενώνουν τις φωνές τους για να υποστηρίξουν έναν προτεινόμενο νόμο της πολιτείας της Νέας Υόρκης που θα περιορίσει τη δυνατότητα των εισαγγελέων να χρησιμοποιούν τους rap στίχους των κατηγορουμένων rappers ως αποδεικτικά στοιχεία για φερόμενα εγκλήματα.

Όπως αναφέρει το Rolling Stone, οι τιτάνες της rap πρόσθεσαν τα ονόματά τους σε μια επιστολή που καλεί τη νομοθετική εξουσία να εγκρίνει το νομοσχέδιο S7527 της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών, το οποίο αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά τον Νοέμβριο και πέρασε από την επιτροπή Κώδικα της Γερουσίας νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Την επιστολή έχουν υπογράψει επίσης καλλιτέχνες όπως οι Fat Joe, Kelly Rowland και Killer Mike.

Το νομοσχέδιο, το οποίο εισηγήθηκαν οι Δημοκρατικοί γερουσιαστές Brad Hoylman και Jamaal Bailey και το μέλος της Συνέλευσης Catalina Cruz, θα μπορούσε να περιορίσει την παρουσίαση της μουσικής ή άλλης «δημιουργικής έκφρασης» ενός κατηγορουμένου στους ενόρκους σε ποινικές δίκες, απαιτώντας από τους εισαγγελείς να παρέχουν «σαφείς και πειστικές αποδείξεις» ότι η έκφραση αυτή είναι «κυριολεκτική και όχι μεταφορική ή φανταστική».

Επισημαίνοντας τη διαφορά μεταξύ των rap στίχων που χρησιμοποιούνται ως αποδεικτικά στοιχεία με άλλες μορφές έκφρασης, ο Brad Hoylman δίνει δύο παραδείγματα: Κανείς, λέει, δεν πιστεύει ότι ο Johnny Cash «πυροβόλησε έναν άνθρωπο στο Reno μόνο και μόνο για να τον δει να πεθαίνει», ούτε ότι ο David Byrne είναι ένας «ψυχοπαθής δολοφόνος».

«Αυτό είναι ένα θέμα που είναι σημαντικό για τον JAY-Z και όλους τους άλλους καλλιτέχνες που ενώθηκαν για να προσπαθήσουν να επέλθει αυτή η αλλαγή. Είναι κάτι που αργεί να γίνει. Κατάγεται από τη Νέα Υόρκη και αν μπορεί να δανείσει το όνομά του και το κύρος του, επιθυμεί να το κάνει», δήλωσε ο δικηγόρος του JAY-Z, Alex Spiro, στο Rolling Stone.

Ο Alex Spiro συνέταξε την επιστολή που υπέγραψαν ο JAY-Z και άλλοι καλλιτέχνες μαζί με τον Erik Nielson, καθηγητή του Πανεπιστημίου του Richmond, ο οποίος συνυπέγραψε το 2019 το βιβλίο «Rap on Trial», όπου διερεύνησε «την ανησυχητική χρήση των rap στίχων ως ποινικών αποδεικτικών στοιχείων για την καταδίκη και τη φυλάκιση έγχρωμων νέων ανδρών».

Το 2015, ο Erik Nielson και ο Killer Mike έγραψαν από κοινού ένα δοκίμιο για το «Vox» στο οποίο υποστήριζαν ότι οι rap στίχοι χρησιμοποιούνται ως «παραδοχή ενοχής» στο δικαστήριο, ενώ παράλληλα ασχολήθηκαν με την καταδίκη για ανθρωποκτονία του hip-hop καλλιτέχνη McKinley «Mac» Phipps.

«Αντί να αναγνωρίσουν τη rap μουσική ως μορφή καλλιτεχνικής έκφρασης, η αστυνομία και οι εισαγγελείς υποστηρίζουν ότι οι στίχοι πρέπει να ερμηνεύονται κυριολεκτικά – σύμφωνα με τα λόγια ενός εισαγγελέα, ως “αυτοβιογραφικά ημερολόγια”», αναφέρεται στη νέα επιστολή των Alex Spiro και Erik Nielson.

«Παρόλο που το είδος έχει τις ρίζες του σε μια μακρά παράδοση αφήγησης ιστοριών που προτάσσει τη μεταφορική γλώσσα, είναι εμποτισμένη με υπερβολές και χρησιμοποιεί τα ίδια ποιητικά μέσα που βρίσκουμε σε πιο παραδοσιακά έργα ποίησης», σημειώνεται.

Ο Fat Joe συμφώνησε και περιέγραψε τους στίχους της rap μουσικής ως «μια δημιουργική μορφή αυτοέκφρασης και ψυχαγωγίας», ενώ αναρωτήθηκε σε τι διαφέρουν από οποιοδήποτε άλλο είδος μουσικής. «Θέλουμε οι λέξεις μας να αναγνωρίζονται ως τέχνη και όχι να χρησιμοποιούνται ως όπλο για να επιτυγχάνονται καταδίκες στο δικαστήριο», είπε.

Όπως επισημαίνεται, ο εκλιπών Drakeo the Ruler, ο οποίος μαχαιρώθηκε θανάσιμα στο περιθώριο συναυλίας στις 18 Δεκεμβρίου 2021, είναι ένας ράπερ που φυλακίστηκε όταν οι εισαγγελείς χρησιμοποίησαν στίχους από το τραγούδι του «Flex Freestyle» το 2016.

Ο Drakeo the Ruler, το πραγματικό όνομα του οποίου ήταν Darrell Caldwell, πέρασε τρία χρόνια στη φυλακή έχοντας κατηγορηθεί για τη δολοφονία ενός άνδρα το 2016 έξω από ένα πάρτι στο Carson της Καλιφόρνια.

Οι αστυνομικοί που ανέλαβαν την έρευνα της υπόθεσης υποστήριξαν ότι ενώ ο Caldwell δεν πυροβόλησε, το περιστατικό προκλήθηκε από μια διαμάχη μεταξύ του ίδιου και του ράπερ RJ. Κατά τη διάρκεια της δίκης του, οι εισαγγελείς αναφέρθηκαν σε στίχους του «Flex Freestyle» για να προσπαθήσουν να υποστηρίξουν ότι ο ίδιος και ένοπλοι συνεργάτες του παρευρέθηκαν στο πάρτι για να επιτεθούν συγκεκριμένα στον RJ.

ΠHΓΗ:hit-channel.com

Περισσότερα NEWS

Podcasts

  • Global News Podcast BBC

    The Happy Pod: Viral ballet boy back in the spotlight

    The happiest stories in the world - our weekly collection

Weather&go!

  • Sat

    20°C

  • Sun

    22°C

  • Mon

    21°C

  • Tue

    25°C

  • Wed

    24°C