Ο JAY-Z επενδύει 16,5 εκατομμύρια δολάρια σε ρομπότ παρασκευής πίτσας

Πέμπτη, 6 Οκτωβρίου 2022 - 8:55 μ.μ.

Τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν για την έναρξη της λειτουργίας του πρώτου ρομποτικού φορτηγού πίτσας αυτό το φθινόπωρο.

Ο JAY-Z συμμετείχε μέσω της εταιρείας του επιχειρηματικών συμμετοχών Marcy Venture Partners σε γύρο συγκέντρωση κεφαλαίων ύψους 16,5 εκατομμυρίων δολαρίων για τη Stellar Pizza, μία κινητή πιτσαρία που λειτουργεί με ρομπότ και σκοπεύει να ανοίξει στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια αυτό το φθινόπωρο.

Η Stellar Pizza, η οποία ιδρύθηκε το 2019 από μία ομάδα πρώην μηχανικών της SpaceX, χρησιμοποιεί ένα φορτηγό εξοπλισμένο με μία ρομποτική συσκευή που μοιάζει με γραμμή συναρμολόγησης και μπορεί να παρασκευάσει έως και 420 πίτσες σε μία ημέρα.

Η χρήση ρομπότ στην εστίαση είναι μία αυξανόμενη τάση, με τους υποστηρικτές της να ισχυρίζονται ότι οι μηχανές μπορούν να φτιάξουν με μεγαλύτερη αξιοπιστία πιο νόστιμο και πιο καθαρό φαγητό και μάλιστα ταχύτερα σε σχέση με τον άνθρωπο.

Αν προσθέσουμε και την τρέχουσα έλλειψη εργατικού δυναμικού, μεγάλες αλυσίδες εστίασης, όπως η Chipotle, η White Castle και η Wing Zone, έχουν ήδη τοποθετήσει ρομπότ στα καταστήματά τους για τη διεκπεραίωση ορισμένων επαναλαμβανόμενων εργασιών.

Στην Chipotle, το ρομπότ «Chippy» χειρίζεται το αλάτισμα των τσιπς, ενώ η Wing Zone εξετάζει το ενδεχόμενο να αυτοματοποιήσει πλήρως το τμήμα τηγανίσματος φτερούγων.

Η Marcy Venture Partners, η εταιρεία επιχειρηματικών επενδύσεων που συνιδρύθηκε από τον Shawn «JAY-Z» Carter, τον αντιπρόεδρο της Roc Nation, Jay Brown και τον έμπειρο επενδυτή Larry Marcus, έχει επενδύσει στο παρελθόν στη spatial LABS, μία τεχνολογική θερμοκοιτίδα με έμφαση στο metaverse και σε προϊόντα που βασίζονται στο blockchain και στο brand εσωρούχων Savage x Fenty της Rihanna.

Η Stellar Pizza αναφέρει ότι η λειτουργία της είναι απλή: οι πελάτες παραγγέλνουν πίτσες μέσω μίας εφαρμογής και σε λιγότερο από πέντε λεπτά, η πίτσα τους είναι συσκευασμένη, κομμένη σε φέτες και έτοιμη να φύγει – μία διαδικασία που επιμελήθηκε ο πρώην επικεφαλής σεφ και διευθυντής των γαστρονομικών υπηρεσιών της SpaceX, Ted Cizma.

Η εφαρμογή θα ειδοποιεί το ρομπότ για την παραγγελία του πελάτη και η παρασκευή της πίτσας θα ξεκινά από το μηδέν. Χωρίς να καταργείται εντελώς το ανθρώπινο στοιχείο, ένας υπάλληλος που δεν θα είναι ρομπότ θα είναι παρών για να κόψει και να συσκευάσει τη φρεσκοψημένη πίτσα πριν από την παράδοση.

Το πρώτο ρομποτικό φορτηγό πίτσας, που σχεδιάστηκε από πρώην μηχανικούς της SpaceX, συμπεριλαμβανομένου του διευθύνοντος συμβούλου Benson Tsai, πρόκειται να κάνει την παρθενική εμφάνισή του αυτό το φθινόπωρο στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια.

Ο ιδανικός στόχος της Stellar Pizza είναι η πλήρης διαδικασία να μην διαρκεί περισσότερο από πέντε λεπτά, ενώ η προσθήκη του φορτηγού συμβάλλει στη μείωση του κόστους στέγασης και του εργατικού δυναμικού.

Τα προηγούμενα εγχειρήματα στη ρομποτική παραγωγή πίτσας δεν απέδωσαν. Το 2020, η νεοφυής εταιρεία Zume από τη Silicon Valley, η οποία συγκέντρωσε 375 εκατομμύρια δολάρια από τη Softbank για τη δημιουργία μίας αυτοματοποιημένης επιχείρησης παράδοσης πίτσας, απέλυσε περισσότερο από το μισό εργατικό δυναμικό της και τελικά έκλεισε το τμήμα πίτσας, επιλέγοντας να γίνει εταιρεία συσκευασμένων προϊόντων.

Η Stellar Pizza συγκέντρωσε σε προηγούμενο γύρο χρηματοδότησης 9 εκατομμύρια δολάρια από τις Root Venters, Crosslink Capital και Collaborative Fund, σύμφωνα με την εταιρεία.

ΠΗΓΗ:hit-channel

Περισσότερα NEWS

Podcasts

Weather&go!

  • Thu

    24°C

  • Fri

    21°C

  • Sat

    20°C

  • Sun

    22°C