Ο Elon Musk αγόρασε το 9,2% του Twitter και μάλλον αυτό είναι μόνο η αρχή

Παρασκευή, 8 Απριλίου 2022 - 7:35 μ.μ.

Σύμφωνα με έκθεση της αμερικάνικης αρχής κεφαλαιαγοράς η οποία δημοσιεύθηκε στο Bloomberg, ο Elon Musk προχώρησε στην αγορά ενός ποσοστού του αγαπημένου μέσου κοινωνικής δικτύωσης που τον καθιστά μεγαλοεπενδυτή του Twitter μιας και ο ιδρυτής του Jack Dorsey έχει μόλις το 2,25% των μετοχών.

Αυτή η κίνηση είχε σαν πρώτο κύμα την εκτίναξη της τιμής της μετοχής του Twitter που είδε μέσα σε λίγες ώρες μια αύξηση της τάξης του 30%, κάτι που έκανε το μέσο να φτάσει σε συνολική αξία τα 31,5 δις.

Τον τελευταίο καιρό η σχέση του Elon Musk με το Twitter είχε πάρει τη μορφή συζυγικού καυγά επειδή δεν ήταν ικανοποιημένος με τον τρόπο που διαχειρίζεται η πλατφόρμα την ελευθερία του λόγου. Το τελευταίο επεισόδιο στην κόντρα είχε να κάνει με μια απειλή του πιο πλούσιου ανθρώπου στον κόσμο ότι θα εγκατέλειπε το Twitter αν αυτό συνέχιζε την πολιτική της λογοκρισίας όπως εκλάμβανε ο ιδιος την πολιτική κατά του λόγου μίσους και της παραπληροφόρησης. Η απειλή του συνοδεύτηκε από την υπόσχεση ότι θα φτιάξει ένα δικό του μέσο.

Το ενδιαφέρον με αυτό το επεισόδιο είναι ότι η αγορά των μετοχών είχε ήδη γίνει και έμενε η δημόσια ανακοίνωση μαζί με την τελική έγκριση. Αυτό σημαίνει ότι ο Elon Musk έχει ήδη σχέδια για το Twitter που δεν θα περιοριστούν σε μια απλή εμφάνισή του στο ΔΣ της εταιρείας. Αναλυτές της Wall Street εκτιμούν πως αυτό είναι μόνο το πρώτο βήμα μιας μεγαλύτερης κίνησης εξαγοράς με στόχο τον πλήρη έλεγχο του μέσου κοινωνικής δικτύωσης από τον Elon Musk.

Η προσκόλληση του Elon Musk στην απόλυτη ελευθερία της έκφρασης πέρασε από δύσκολα νερά στην αρχή της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία όταν αρνήθηκε να μπλοκάρει την πρόσβαση της Ρωσίας στο δορυφορικό ίντερνετ του Starlink. Κάτι που όπως είπε και ο ίδιος θα έκανε μόνο σε περίπτωση πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας. 

Η μέχρι τώρα εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι ο Musk θα προσπαθήσει να θωρακίσει την απόλυτη ελευθερία λόγου στο Twitter με κάθε κόστος, ακόμα κι αυτό προϋποθέτει σύγκρουση ακόμα και με την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Από την άλλη αν ο πιο πλούσιος άνθρωπος στον κόσμο έχει ταυτόχρονα την εξουσία σε ένα τόσο μεγάλο δίκτυο πληροφόρησης σε συνδυασμό με την επέκταση που επιχειρεί στο δορυφορικό ίντερνετ, είναι απολύτως λογικό κάποιοι να φοβούνται για τη δημιουργία ενός επικίνδυνου μονοπωλίου στα χέρια ενός ανθρώπου. 

Free speech is essential to a functioning democracy.

Do you believe Twitter rigorously adheres to this principle?

— Elon Musk (@elonmusk) March 25, 2022

 

Αν σκεφτούμε την επίθεση που είχε δεχτεί ο Mark Zuckerberg για την υπόθεση της Cambridge Analytica, είναι σχεδόν βέβαιο πως ο Elon Musk είναι ήδη κάτω από το μικροσκόπιο των αρχών και το επόμενο κεφάλαιο της ιστορίας θα έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Ποιος ξέρει; Ίσως σε κάποια φάση ο Elon Musk να θελήσει να κάνει κάποια προσφορά για το Metaverse. 

ΠΗΓΗ:ratpack

Περισσότερα NEWS

Podcasts

  • Global News Podcast BBC

    Xi Jinping says US and China should be partners, not rivals

    The Chinese leader tells the visiting US Secretary of State they should work together

Weather&go!

  • Fri

    21°C

  • Sat

    24°C

  • Sun

    25°C

  • Mon

    24°C

  • Tue

    26°C