Ο Ed Sheeran κέρδισε τη δίκη για τα πνευματικά δικαιώματα του «Shape Of You»

Τετάρτη, 6 Απριλίου 2022 - 5:38 μ.μ.

«Είναι τόσο οδυνηρό να πρέπει να υπερασπίζεσαι τον εαυτό σου απέναντι σε κατηγορίες ότι έχεις κάνει κάτι που δεν έχεις κάνει και δεν θα έκανες ποτέ».

Ο Ed Sheeran κέρδισε τη δίκη για την αγωγή που είχε υποβληθεί εναντίον του με τους ισχυρισμούς ότι αντέγραψε το τραγούδι «Shape Of You» από δύο άλλους δημιουργούς.

Ο Sheeran μαζί με δύο από τους συνδημιουργούς του «Shape Of You», τον Johnny McDaid των Snow Patrol και τον παραγωγό Steve McCutcheon (Steve Mac), είχαν κατηγορηθεί ότι αντέγραψαν μέρος του τραγουδιού «Oh Why» του Sami Chokri, ο οποίος χρησιμοποιεί το ψευδώνυμο Sami Switch.

Ο Sami Chokri ισχυρίστηκε ότι η επιτυχία του Ed Sheeran που κυκλοφόρησε 2017 αντέγραψε «συγκεκριμένους στίχους και φράσεις» του τραγουδιού του που κυκλοφόρησε το 2015. Ο ίδιος και ο συνδημιουργός του Ross O’Donoghue ισχυρίστηκαν επίσης ότι το σημείο που επαναλαμβάνεται η φράση «Oh I» στο «Shape Of You» είναι «εντυπωσιακά παρόμοιο» με το ρεφρέν «Oh Why» στο δικό τους τραγούδι.

Ο Chokri ισχυρίστηκε επίσης ότι είχαν κοινούς «επικαλυπτόμενους κύκλους» καλλιτεχνών, δημιουργών και παραγωγών με τον Ed Sheeran, δηλώνοντας ότι υπήρξε ένα «συντονισμένο σχέδιο» για να φέρει το «Oh Why» στην προσοχή του αστέρα της pop, κάτι που διαψεύστηκε από την πλευρά του Sheeran.

Ο Ed Sheeran και οι συνδημιουργοί του «Shape Of You» αρνήθηκαν όλους τους ισχυρισμούς περί αντιγραφής και ανέφερε ότι δεν θυμούνται να έχουν ακούσει το «Oh Why» πριν από την κατάθεση της αγωγής.

Μετά από 11 ημέρες δίκης, ο δικαστής Antony Zacaroli αποφάνθηκε σήμερα το πρωί (6 Απριλίου) ότι ο Ed Sheeran δεν αντέγραψε «ούτε σκόπιμα ούτε υποσυνείδητα» κάποια φράση από το «Oh Why» όταν έγραψε το «Shape of You».

Ο Zacaroli αναγνώρισε ότι υπήρχαν «ομοιότητες μεταξύ της φράσης» στο «Shape Of You» και στο «Oh Why», αλλά πρόσθεσε ότι «τέτοιες ομοιότητες είναι μόνο ένα σημείο εκκίνησης για μία πιθανή παραβίαση» των πνευματικών δικαιωμάτων.

Στη συνέχεια σημείωσε ότι υπήρχαν «διαφορές μεταξύ των σχετικών τμημάτων» των τραγουδιών, οι οποίες «παρέχουν αδιάσειστες αποδείξεις» ότι η φράση «Οh I» στο «Shape Of You» προέρχεται «από άλλες πηγές και όχι από το “Oh Why”».

Ο δικαστής ανέφερε στο σκεπτικό της απόφασης ότι υπήρχε μόνο μία «υποθετική βάση» ότι ο Ed Sheeran είχε ακούσει το τραγούδι του Sami Chokri πριν γράψει το «Shape Of You» και πρόσθεσε: «Διαπιστώνω, εκ των πραγμάτων, ότι δεν το είχε ακούσει».

Ο Ed Sheeran, ο Johnny McDaid και ο Steve Mac εξέδωσαν μία μακροσκελή κοινή δήλωση μετά την ετυμηγορία στην οποία σχολιάζουν:

«Υπήρξαν πολλές συζητήσεις καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της υπόθεσης για το κόστος. Αλλά υπάρχει κάτι περισσότερο από ένα απλό οικονομικό κόστος. Υπάρχει κόστος στη δημιουργικότητα. Όταν είμαστε μπλεγμένοι σε δίκες, δεν κάνουμε μουσική ή δεν δίνουμε συναυλίες.

Υπάρχει κόστος για την ψυχική μας υγεία. Το άγχος που προκαλεί αυτό σε όλες τις πλευρές είναι τεράστιο. Επηρεάζει τόσες πολλές πτυχές της καθημερινής ζωής μας και της ζωής των οικογενειών και των φίλων μας. Δεν είμαστε εταιρείες. Δεν είμαστε οργανισμοί. Είμαστε άνθρωποι. Είμαστε τραγουδοποιοί.

Δεν θέλουμε να μειώσουμε την πληγή και τον πόνο που έχει υποστεί κάποιος μέσα από αυτό, και την ίδια στιγμή, νιώθουμε ότι είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι και εμείς αποκτήσαμε τις δικές μας πληγές και δώσαμε τους δικούς μας αγώνες στη ζωή μας κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας.

Υπάρχει αντίκτυπος τόσο σε εμάς όσο και στον ευρύτερο κύκλο των απανταχού τραγουδοποιών. Η ελπίδα μας, έχοντας περάσει από όλα αυτά, είναι ότι θα δείξει ότι υπάρχει ανάγκη για έναν ασφαλή χώρο για όλους τους τραγουδοποιούς, ώστε να είναι δημιουργικοί και ελεύθεροι να εκφραστούν ελεύθερα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ασχοληθήκαμε όλοι με αυτό εξ αρχής. Όλοι πρέπει να μπορούν να εκφράζονται ελεύθερα στη μουσική, στην τέχνη και να το κάνουν χωρίς φόβο.

Ταυτόχρονα, πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρχει η δέουσα διαδικασία για τη νόμιμη και δικαιολογημένη προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων. Ωστόσο, αυτό δεν είναι το ίδιο με την ύπαρξη μιας κουλτούρας όπου εγείρονται εύκολα αδικαιολόγητες αξιώσεις. Αυτό δεν είναι εποικοδομητικό ούτε ευνοεί την κουλτούρα της δημιουργικότητας.

Είμαστε ευγνώμονες που ο δικαστής Zacaroli εξέδωσε μία σαφή και μελετημένη απόφαση η οποία υποστηρίζει τη θέση που υποστηρίξαμε από την αρχή. Το “Shape Of You” είναι πρωτότυπο. Δεν αντιγράψαμε το τραγούδι των εναγομένων.

Σεβόμαστε τη μουσική εκείνων που έχουν έρθει πριν από εμάς και μας ενέπνευσαν στην πορεία, όποιοι κι αν είναι αυτοί. Πάντα προσπαθούσαμε να ξεκαθαρίσουμε ή να αναγνωρίσουμε τις επιρροές και τους συνεργάτες μας. Δεν έχει σημασία πόσο επιτυχημένο φαίνεται να είναι κάτι, εξακολουθούμε να το σεβόμαστε. Είναι τόσο οδυνηρό να ακούς κάποιον να αμφισβητεί δημόσια και επιθετικά την ακεραιότητά σου.

Είναι τόσο οδυνηρό να πρέπει να υπερασπίζεσαι τον εαυτό σου απέναντι σε κατηγορίες ότι έχεις κάνει κάτι που δεν έχεις κάνει και δεν θα έκανες ποτέ.

Είμαστε πολύ ευγνώμονες για όλα τα μηνύματα αγάπης, ελπίδας και υποστήριξης που λάβαμε καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της υπόθεσης από τους απανταχού τραγουδοποιούς. Ευχαριστούμε επίσης τους εκδότες μας, οι οποίοι στάθηκαν δίπλα μας σε κάθε βήμα της διαδικασίας. Είμαστε προνομιούχοι που κάνουμε αυτό που κάνουμε και το ξέρουμε αυτό. Θέλουμε να ζούμε σε έναν κόσμο όπου είμαστε ελεύθεροι να κάνουμε αυτό που κάνουμε, ανοιχτά και έντιμα.

Παρόλο που αυτό ήταν ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα που έχουμε περάσει στην επαγγελματική ζωή μας, θα συνεχίσουμε να ορθώνουμε το ανάστημά μας απέναντι σε αβάσιμους ισχυρισμούς και να προστατεύουμε τα δικαιώματά μας και την ακεραιότητα της μουσικής μας δημιουργίας, έτσι ώστε να μπορούμε να συνεχίσουμε να κάνουμε μουσική, πάντα.

Το μήνυμά μας προς τους απανταχού τραγουδοποιούς είναι: Παρακαλούμε στηρίξτε ο ένας τον άλλον. Να είστε ευγενικοί μεταξύ σας. Ας συνεχίσουμε να καλλιεργούμε ένα πνεύμα κοινότητας και δημιουργικότητας», ανέφεραν.

Ο Ed Sheeran δημοσίευσε επίσης ένα βίντεο – δήλωση σχετικά με την έκβαση της δίκης για τα πνευματικά δικαιώματα του «Shape Of You», το οποίο μπορείτε να παρακολουθήσετε παρακάτω.

ΠΗΓΗ:hit-channel

Περισσότερα NEWS

Podcasts

  • Global News Podcast BBC

    Xi Jinping says US and China should be partners, not rivals

    The Chinese leader tells the visiting US Secretary of State they should work together

Weather&go!

  • Fri

    21°C

  • Sat

    24°C

  • Sun

    25°C

  • Mon

    24°C

  • Tue

    26°C