Κρυμμένα φαγάδικα; Ναι, υπάρχουν παντού στην πόλη. Κρατάτε μυστικό;

Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου 2022 - 4:16 μ.μ.

Έξι μαγαζιά-έκπληξη, για γευστικές εμπειρίες σε σημεία που δεν βάζει ο νους.

Σε ταράτσες και ορόφους, μέσα σε στοές, πίσω από μυστήριες πόρτες, δίπλα σε πάγκους του ψαρά… Σε σημεία που δεν βάζει ο νους εξελίσσονται μικρές φαγητικές περιπέτειες με εξαιρετικό ενδιαφέρον. Σας προσκαλούμε σε ανακαλύψεις που… έχουν τη φάση τους!

Στη Βαρβάκειο για φρέσκα ψάρια, κρέας και… σούσι

Αν δεν έχετε φάει σούσι από μάγειρα που κρατάει πετονιά κι έχει τα πόδια βουτηγμένα στη θάλασσα, τότε δεν έχετε φάει φρεσκότερο από αυτό! Οι σούσι μάστερς στα Hasapika απολεπίζουν, ξεντεριάζουν, φιλετάρουν, απομακρύνουν με τα τσιμπιδάκια τα ψιλά κόκαλα, κάνουν φύλλο και φτερό ψαράκια κατευθείαν από την πηγή. Το σκηνικό όπου είναι τοποθετημένος ο πάγκος τους είναι πέρα για πέρα αυθεντικό. Βρίσκεται μέσα στη Βαρβάκειο Αγορά, κάτι που τους δίνει άμεση πρόσβαση σε άφθονη πρώτη ύλη, για να έχουν να διαλέγουν. Έξοχο σούσι, σασίμι, νιγκίρι, όλα με ψάρια και θαλασσινά ημέρας, σερβιρισμένα περίτεχνα πάνω σε βουναλάκια πάγου στα καπάκια από τα φελιζόλ. Και όλα αυτά στην καρδιά της αγοράς των Αθηνών. Σερβίρουν και ψαρόσουπα.

Φιλοποίμενος 4, Βαρβάκειος Αγορά, Ομόνοια, Τ/216-07.07.026, καθημερινά 12.00-17.00 & 19:30-00:00, Σάββατο: 12:00-19:00, Κυριακή κλειστά. 

 

Hasapika, Βαρβάκειος – Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

 

Θαλασσινά από την αγορά – Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

 

Σούσι – Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

 

Όλα ετοιμάζονται εκείνη τη στιγμή – Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Ραντεβού στην πίσω Αυλή στου Ψυρρή

Η πόρτα είναι σφαλιστή κι αν δεν είσαι μιλημένος δεν πρόκειται να το εντοπίσεις. Αυτή η εσωτερική αυλή σε ένα κτίριο του 19ου αιώνα είναι ένα ταξίδι στις Κυκλάδες. Χειμώνα-καλοκαίρι προσφέρει παρηγοριά στους νοσταλγούς των διακοπών. Είναι ένα σκηνικό που θυμίζει γαλανόλευκο καφενέ στην πλατεία της Χώρας του νησιού – ήταν όμως και στην πραγματικότητα προπολεμικός καφενές. Σερβίρει μεζέδες, τηγανιές με συκώτι και χοιρινό, σπετζοφάι και κεφτέδες, ποικιλίες, αγγουροντομάτες, λουκάνικα και ομελέτες, ενώ οι παρέες που μαζεύει είναι όλο γέλια και χαρές, λες και σε λίγο θα πάνε όλοι για μπάνιο στη θάλασσα.

Αγίου Δημητρίου 12, Ψυρρή, Τ/210-32.17.642, καθημερινά 11.00-02.00, Τρίτη κλειστά. 10-15€/άτομο χωρίς τα ποτά.

Αυλή – Φωτογραφία: Δημήτρης Βλάικος

 

Φωτογραφία: Δημήτρης Βλάικος

 

Φωτογραφία: Δημήτρης Βλάικος

Για το Αυθαίρετο βάλτε GPS 

Είναι χωμένο στα δέντρα, λίγα μόλις χιλιόμετρα από την Κηφισίας, αφού περάσετε το δάσος Συγγρού, την Eλληνογαλλική σχολή Ουρσουλινών και το κτήμα Βορρέ. Έχει άλλο καιρό εκεί, υπολογίστε τουλάχιστον δυο βαθμούς χαμηλότερα. Το Αυθαίρετο είναι μια μικρή απόδραση μέσα στην πόλη. Ταβερνάκι σένιο, με ωραίο, σβέλτο σέρβις και φιλικούς, φιλόξενους ανθρώπους. Στην κουζίνα μαγειρεύουν κλασικά ταβερνίσια – από μπεκρή μεζέ, σαγανάκι, μπιφτέκι γεμιστό και χόρτα βραστά, μέχρι μπακαλιάρο σκορδαλιά και σαρικοπιτάκια. Κάνουν και λίγο πιο ιδιαίτερα πιάτα, όπως αμελέτητα τηγανιτά, σαλιγκάρια στιφάδο, αρνίσιες γλώσσες με μουστάρδα και τσίλι κον κάρνε. Ωραίος μεζές οι φλάσκες με τυροκαυτερή.

Πευκών 10, Μελίσσια, Τ/210-80.29.309, καθημερινές 19.00-00.00, Σαββατοκύριακο 12.00-00.00. 15-20€/άτομο χωρίς τα ποτά. 

 

Σαλιγκάρια στιφάδο – Φωτογραφία: Σοφία Παπαστράτη

 

Ιδιαίτεροι μεζέδες στο Αυθαίρετο – Φωτογραφία: Σοφία Παπαστράτη

Χτυπήστε το κουδούνι του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων

Μια σάλα παλιακή με αριθμημένες ροτόντες σκεπασμένες με λινά τραπεζομάντηλα και ναπερόν. Δεν πας εκεί για την ατμόσφαιρα, αλλά για μερικές στιγμές χαμένης αυθεντικότητας. Ο Σύνδεσμος των Αιγυπτιωτών τροφοδοτεί τους νοσταλγούς με φαγητό μνήμης από παλιές πατρίδες: Πολύ νόστιμα φαλάφελ και κουμπέμπα, κόφτα, μολοχία με ρύζι, παπαγανούς, ταμπούλα και χουμουσία έξοχη και έξτρα ταχινένια. Πολύ μου αρέσει έτσι όπως μαγειρεύουν το αιγυπτιακό ρύζι, με κάσιους, κουκουνάρια, σταφίδες και κιμά – μια γιορτή της γεύσης. Τα πίσω παράθυρα, που βλέπουν στην Πατησίων, έχουν «κάδρο» το Μουσείο.

3ης Σεπτεμβρίου 56, Τ/210-82.13.038, Δευτέρα-Παρασκευή 12.30-21.00, Σάββατο 12.30-00.30 και Κυριακή 12.00-16.00 10-15€/άτομο χωρίς τα ποτά.

Συνδεσμος Αιγυπτιωτών – Φωτογραφία: Δημήτρης Βλάικος

Με ασανσέρ στην Καντίνα, 9 ορόφους ψηλά!

Μου τα είχαν περιγράψει επακριβώς: μικρά και ζουμερά, μικρότερα από μπιφτέκια, λίγο μεγαλύτερα από κεφτέδες, σαν πάτις για μπέργκερ, χορταστικά. Η έμφαση της περιγραφής ωστόσο είχε δοθεί στην ιδιαιτερότητα του σημείου, ένα είδος αναψυκτηρίου στην ταράτσα, λέει, ενός κτιρίου στο Σύνταγμα, όπου συχνάζουν πολιτικοί, δικηγόροι και άλλοι κοστουμαρισμένοι εργαζόμενοι της περιοχής. Αν και παλιά ιστορία, εγώ πρόσφατα το ανακάλυψα και ευπειθώς αναφέρω –χωρίς να θέλω να τα υποβιβάσω γευστικά- ότι κατά πάσα πιθανότητα έχετε φάει πιο νόστιμα μπιφτεκάκια, αλλά αμφιβάλω αν είχατε καλύτερη θέα από αυτήν την πριβέ βεράντα του 9ου ορόφου στην καρδιά της Αθήνας. Από τη μία η Βουλή, σε απόσταση αναπνοής, κι από την άλλη η Ακρόπολη, αλλά η θέα απλώνεται μέχρι και τη θάλασσα. Μπιφτέκια, ομελέτα, αγγουροντομάτα -με ξεφλουδισμένη ντομάτα παρακαλώ!-, πατάτες, κεφαλογραβιέρα και δύο μπίρες είναι η συνήθης παραγγελία μας, από την οποία μένουμε εκατό τοις εκατό ευχαριστημένοι. Εξάλλου, οι επιλογές δεν είναι και πολύ περισσότερες.   

Καραγεώργη Σερβίας 2, Σύνταγμα, Τ/210-32.23.625, καθημερινές 10.00-18.00. Σαββατοκύριακο κλειστά. 5-8€/άτομο χωρίς τα ποτά.

 

Στο πατάρι ενός φαρμακείου για τσάι, κοκτέιλ και φαγητό

Δεν θα το προσέξεις περνώντας απ’ έξω, παρόλο που βρίσκεται σε κεντρικό σημείο της Αθήνας, ακριβώς πίσω απ’ την Παλαιά Βουλή. Κρυμμένο πάνω από το πιο όμορφο φαρμακείο της Αθήνας, το πατάρι του Naxos Apothecary είναι ένα ήσυχο σημείο συνάντησης με ελληνικά βότανα, ποτό και φαγητό. Τα πρώτα προσφέρονται αυτούσια ή σε ενδιαφέρουσες μείξεις όπως το φλισκούνι με φασκόμηλο, εστραγκόν, χαμομήλι και δεντρολίβανο. Βασισμένα επίσης σε βότανα και -αποκλειστικά- σε ελληνικά αποστάγματα είναι τα κοκτέιλ του καταλόγου που έχει επιμεληθεί η Πόπη Σεβαστού (Nolan, Proveleggios). Όταν πεινάσουμε παραγγέλνουμε από παταταύγουλα με ξινομυζήθρα ή «χωριανά αυγά» με πελτέ ντομάτας και αρσενικό Νάξου για μέχρι σάντουιτς «Προσφάι Σανούδο». Το τελευταίο συνδυάζει καπνιστό μοσχάρι με αρσενικό Νάξου, μαγιονέζα σύκου και μαριναρισμένο λάχανο σε προζυμένιο ψωμί. Τα Σάββατα μαγειρεύουν εκεί και μια εκδοχή του ναξιώτικου πάτουδου: κατσικάκι γεμιστό με ρύζι και διάφορα χορταρικά όπως άγριο μάραθο. Τα κρασιά (ελληνικές ποικιλίες μόνο) συνοδεύονται ιδανικά με τυριά από το ναξιώτικο Τυροκομείο Μπαμπούνη, μαζί με μαρμελάδες, ξερά σύκα και προζυμένιο ψωμί. Γ.Π.

The Naxos Apothecary, Κολοκοτρώνη 3-5 και Βουλής, Τ/ 210-72.22.774, Καθημερινές & Σάββατο: 09:00-20:30, Κυριακές κλειστά.

Περισσότερα NEWS

Podcasts

  • Global News Podcast BBC

    Man sets himself ablaze outside Trump trial

    Bystanders and officers put out the flames with coats and fire extinguishers

Weather&go!

  • Sat

    21°C

  • Sun

    22°C

  • Mon

    22°C

  • Tue

    24°C