Κίνα: Γιατί η νεολαία αρνείται να εργαστεί και πλέον δεν ξοδεύει

Τρίτη, 20 Σεπτεμβρίου 2022 - 6:39 μ.μ.

Πάνω από 200 εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρη την Κίνα (μια χώρα συνολικά 1,4 δισεκατομμυρίων κατοίκων) εξακολουθούν να ζουν μέσα σε συνθήκες lockdown, γεγονός το οποίο ωστόσο γεννά δυσφορία και αντιδράσεις.

Η απογοήτευση στις τάξεις των μορφωμένων νέων στις κινεζικές πόλεις είναι ιδιαίτερα αισθητή. Η κινεζική στατιστική Αρχή τοποθετεί το ποσοστό ανεργίας των νέων στο 20%, ενώ έντεκα εκατομμύρια πτυχιούχοι κινεζικών πανεπιστημίων έχουν δει το εισόδημά τους να συρρικνώνεται τα τελευταία δύο χρόνια. Οι νεότερες γενιές χάνουν το ενδιαφέρον τους για την πανεπιστημιακή εκπαίδευση καθώς εκείνη δεν αποτελεί πλέον εγγύηση για μια αξιοπρεπή δουλειά και για καλύτερους μισθούς, γράφει ο Όστιν Γουίλιαμς στον ιστοχώρο Unherd.

Μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον, πολλοί νέοι σε ηλικία Κινέζοι επιδιώκουν να φύγουν στο εξωτερικό. Αμέσως μετά το τέλος του τρίμηνου lockdown στη Σαγκάη […] περίπου 600.000 υπέβαλαν αίτηση για μετανάστευση, όπως σημειώνεται. Πολλές από αυτές τις απόπειρες φυγής ωστόσο συνάντησαν εμπόδια, με αποτέλεσμα μερίδα νέων να στραφεί σε μια άλλη μορφή διαμαρτυρίας.

Ο Όστιν Γουίλιαμς γράφει για το κίνημα Tang ping (μένω ξαπλωμένος) που ξεκίνησε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και συγκεκριμένα από μια ανάρτηση του Luo Huazhong, ενός πρώην εργάτη σε εργοστάσιο που παράτησε τη δουλειά του. Το να ξαπλώνω είναι η σοφή μου κίνηση. Μόνο με την ξάπλα μπορούν οι άνθρωποι να γίνουν το μέτρο όλων των πραγμάτων, έγραφε ο Luo Huazhong.

Το κινεζικό κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Xinhua έχει, ωστόσο, διαφορετική άποψη. Διότι σύμφωνα με το Xinhua, το να επιλέγει κανείς να “ξαπλώνει” όταν βρίσκεται αντιμέτωπος με πίεση δεν είναι μόνο άδικο αλλά και ντροπιαστικό.

Η ολιγάρκεια αποτελεί το νέο cool μεταξύ των νέων Κινέζων την ώρα που η οικονομία παραπαίει, γράφει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο ως ενδεικτικό παράδειγμα την προσωπική ιστορία μιας 39χρονης Κινέζας ονόματι Ντόρις Φου.

Πριν από την πανδημία, η Ντόρις Φου φανταζόταν ένα διαφορετικό μέλλον για την ίδια και την οικογένειά της: νέο αυτοκίνητο, μεγαλύτερο διαμέρισμα, καλό φαγητό τα Σαββατοκύριακα και διακοπές σε τροπικά νησιά.

Αντίθετα, η 39χρονη σύμβουλος μάρκετινγκ στη Σαγκάη είναι μια από τους πολλούς Κινέζους που μειώνουν τις δαπάνες και εξοικονομούν, ταλαιπωρημένοι από τα lockdown, την υψηλή ανεργία και την παραπαίουσα αγορά ακινήτων.

Αυτή η νέα ολιγάρκεια, που ενισχύεται παράλληλα και από λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που διαφημίζουν low-cost lifestyle και μοιράζονται συμβουλές εξοικονόμησης χρημάτων, αποτελεί απειλή για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο η οποία απέφυγε οριακά τη συρρίκνωση το δεύτερο τρίμηνο. Οι καταναλωτικές δαπάνες αντιστοιχούν, άλλωστε, σε πάνω από το 50% του ΑΕΠ της Κίνας.

 ΠΗΓΗ:kathimerini

Περισσότερα NEWS

Podcasts

  • The Criminal Makeup

    103: Creepy Gym Teacher Grooms Teenage Student... Before Trying to KILL HER - Sam Shelton

Weather&go!

  • Thu

    23°C

  • Fri

    21°C

  • Sat

    23°C

  • Sun

    25°C