Η Dua Lipa έγινε επίτιμη πρέσβειρα του Κοσόβου

Κυριακή, 7 Αυγούστου 2022 - 9:59 μ.μ.

«Είναι τιμή και προνόμιο να μπορώ να εκπροσωπώ τη χώρα μου σε όλο τον κόσμο», δήλωσε η Dua Lipa.

Η Dua Liapa τιμήθηκε με τον τίτλο της επίτιμης πρέσβειρας του Κοσόβου.

Η 26χρονη σταρ της pop, η οποία μεγάλωσε στο Κόσοβο, συναντήθηκε με την πρόεδρο της χώρας, Vjosa Osmani και δημοσίευσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφίες από την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε προς τιμήν της.

«Είναι τιμή και προνόμιο να μπορώ να εκπροσωπώ τη χώρα μου σε όλο τον κόσμο και να συνεχίζω το έργο μου και τις προσπάθειές μου σε παγκόσμιο επίπεδο για να βλέπω ότι αφήνουμε το σημάδι μας και κάνουμε τη διαφορά», έγραψε η Dua Lipa.

«Οι νέοι του Κοσόβου αξίζουν το δικαίωμα στην ελευθέρωση του καθεστώτος των θεωρήσεων, την ελευθερία να ταξιδεύουν και να κάνουν μεγάλα όνειρα. Σας ευχαριστώ», πρόσθεσε, αναφερόμενη στο αίτημά της περί απαλλαγής των κατοίκων του Κοσόβου από την υποχρέωση έκδοσης ταξιδιωτικής βίζας.

Η ανάρτηση της Dua Lipa περιλαμβάνει διάφορα φωτογραφικά στιγμιότυπα, μεταξύ των οποίων μία φωτογραφία όπου η τραγουδίστρια λαμβάνει ένα ειδικό μετάλλιο από τον Osmani, μαζί με εικόνες από τα επίσημα πιστοποιητικά και μία δακτυλογραφημένη επιστολή με την πρόσκληση να μεταβεί στο γραφείο της προέδρου.

Στην έγγραφη πρόσκληση, η Osmani έγραψε στην Dua Lipa:

«Εκτός από το ότι είστε μια μουσικός παγκόσμιας κλάσης και μοναδική στη γενιά σας, είστε επίσης πρότυπο για πολλά κορίτσια και γυναίκες σε όλο τον κόσμο ως ειλικρινής και ευσυνείδητη ακτιβίστρια. Αλλά πάνω απ’ όλα, αυτό που έχετε κάνει για το λαό του Κοσσυφοπεδίου, για την προβολή της Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου, είναι απαράμιλλο και πραγματικά ανεκτίμητο».

Η Vjosa Osmani, η πρόεδρος της Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου, παρέδωσε αυτοπροσώπως στην Dua Lipa το ειδικό μετάλλιο και το πιστοποιητικό της Επίτιμης Πρέσβειρας.

Στον επίσημο λογαριασμό της Osmani στο Instagram δημοσιεύθηκαν πολλές ακόμη φωτογραφίες από τα παρασκήνια της τελετής.

«Σήμερα, έδωσα τον τίτλο της Επίτιμης Πρέσβειρας της Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου στην Dua Lipa, επειδή συνεχίζει να τιμά τη χώρα μας σε κάθε βήμα και σε κάθε εμφάνιση», έγραψε η πρόεδρος στα αλβανικά.

«Την ευχαρίστησα, εκ μέρους όλων των πολιτών της Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου, για όλα όσα έχει κάνει και κάνει τη φωνή μας να ακούγεται παντού στον κόσμο», συνέχισε.

Η Osmani αναφέρθηκε επίσης στον πατέρα της Dua Lipa, τον Dukagjin Lipa, ο οποίος μαζί με την κόρη του ίδρυσε το ετήσιο μουσικό φεστιβάλ «Sunny Hill» στην πρωτεύουσα του Κοσόβου, την Πρίστινα.

Στο φετινό τετραήμερο φεστιβάλ μουσικής που ξεκίνησε στις 4 Αυγούστου, συμμετέχουν η Dua Lipa, ο J Balvin, ο Diplo, ο Skepto και πολλοί άλλοι καλλιτέχνες.

Η Dua Lipa έχει ξεκινήσει την καμπάνια «Set Me Free» για την απαλλαγή της υποχρέωσης έκδοσης βίζας από τους κατοίκους του Κοσόβου.

«Η ελευθέρωση του καθεστώτος των θεωρήσεων του Κοσόβου παραμένει ανεκπλήρωτη υπόσχεση από το 2011. Έντεκα χρόνια μετά την καθυστέρηση της διαδικασίας ένταξης, είμαστε οι μόνοι που δεν μπορούμε να διασχίσουμε ελεύθερα τα σύνορα χωρίς βίζα», σημειώνει σε σχετική ανάρτησή της στα κοινωνικά δίκτυα.

«Από το 2018, το Κοσσυφοπέδιο έχει εκπληρώσει και τα 95 κριτήρια αξιολόγησης για την απελευθέρωση των θεωρήσεων που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, τα οποία είναι υπερδιπλάσια από τα αντίστοιχα των γειτονικών χωρών. Και τώρα, 5 χρόνια μετά, θα έπρεπε να ενταχθούμε στην ειρηνική ένωση για να αναπτυχθούμε οικονομικά και πολιτιστικά», συνεχίζει.

«Η πρόταση της ΕΕ εκκρεμεί μαζί με την ελευθερία μετακίνησής μας. Επιτρέψτε στη νεολαία μας να ταξιδεύει χωρίς περιορισμούς και να εξερευνά τις ομορφιές της Ευρώπης. Δώστε μας την ελευθερία μας να μετακινούμαστε. Ενώ η ΕΕ θέτει σύνορα γύρω από την ελευθερία μας, εμείς θα βασιστούμε στην έντονη φαντασία μας για να απελευθερωθούμε», αναφέρει.

Το Κόσοβο ανακήρυξε την ανεξαρτησία του από τη Σερβία τον Φεβρουάριο του 2008. Η πλειονότητα των κατοίκων είναι Αλβανοί και η χώρα από το 1999 βρισκόταν υπό την προσωρινή διοίκηση του ΟΗΕ και τη στρατιωτική προστασία του ΝΑΤΟ.

Επί του παρόντος, 98 κράτη μέλη του ΟΗΕ αναγνωρίζουν τη Δημοκρατία του Κοσσυφοπεδίου, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και των τριών μεγάλων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ιταλία, Γερμανία, Γαλλία), ενώ 94 κράτη δεν την αναγνωρίζουν και 5 δεν έχουν σαφή θέση.

Η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει το Κόσοβο ως ανεξάρτητο κράτος. Για την είσοδο των κατοίκων του Κοσόβου στην Ελλάδα, όπως και σε όλα τα κράτη – μέλη της ζώνης Σένγκεν, απαιτείται βίζα.

ΠΗΓΗ:hit-channel

Περισσότερα NEWS

Podcasts

  • NEWS 24/7 Podcasts

    Θα είναι για το Ισραήλ ένας πόλεμος που δεν θα τελειώσει ποτέ;

    Ο Σωτήρης Ρούσσους εξηγεί στον Σταύρο Διοσκουρίδη ποια είναι η κατάσταση τώρα στη Μέση Ανατολή.

Weather&go!

  • Fri

    21°C

  • Sat

    20°C

  • Sun

    22°C

  • Mon

    21°C

  • Tue

    24°C