Ευλογιά των πιθήκων: Πρώτο κρούσμα στην Ιταλία

Η Ιταλία διέγνωσε το πρώτο κρούσμα από ευλογιά των πιθήκων στο νοσοκομείο Spallanzani της Ρώμης.

Το κρούσμα ανακοινώθηκε, σήμερα Πέμπτη από το νοσοκομείο, το οποίο διευκρίνισε ότι ο ασθενής έφτασε από διακοπές στα Κανάρια Νησιά και βρίσκεται σε απομόνωση.

Το νοσοκομείο πρόσθεσε ότι υπάρχουν άλλα δύο ύποπτα κρούσματα που δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί.

Η Ιταλία έρχεται έτσι να προστεθεί στη λίστα των ευρωπαϊκών χωρών που αναφέρουν κρούσματα, μαζί με τη Βρετανία, την Πορτογαλία και την Ισπανία, ενώ ένα περιστατικό έχει καταγραφεί μέχρι στιγμής στις ΗΠΑ. Στην Ευρώπη τα ύποπτα κρούσματα είναι τουλάχιστον 36, τα περισσότερα σε άνδρες.

Ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι στη Βρετανία, τη χώρα με τα περισσότερα περιστατικά, οι ασθενείς δεν συνδέονταν μεταξύ τους, ένδειξη ότι η ασθένεια μπορεί να εξαπλώνεται στην κοινότητα.

Η μετάδοση από σεξουαλική επαφή δείχνει πιθανό ενδεχόμενο, καθώς αρκετά κρούσματα στη Βρετανία αφορούν γκέι άνδρες, αν και μέχρι σήμερα ουδέποτε είχε καταγραφεί η συγκεκριμένη οδός μετάδοσης.

«Άκρως ασυνήθιστο» το ξέσπασμα

Η ευλογιά των πιθήκων είναι ιογενής ασθένεια συγγενική με την πολύ φονικότερη ευλογιά, η οποία εξαλείφθηκε από τον πλανήτη τη δεκαετία του 1980.

Η ασθένεια, η οποία μεταδίδεται με τη στενή επαφή, ενδημεί στην κεντρική και δυτική Αφρικξή, είναι όμως εξαιρετικά σπάνια σε άλλες χώρες.

Συνήθως η ασθένεια είναι ήπια και εκδηλώνεται με πυρετό και χαρακτηριστικό εξάνθημα με εξογκώματα.

Όπως επισημαίνει το Reuters, τα κρούσματα στη Βρετανία αποδίδοναι στο στέλεχος της Δυτικής Αφρικής, το οποίο προκαλεί το θάνατο στο 1% των περιπτώσεων, και είναι λιγότερο επικίνδυνο από το στέλεχος του Κονγκό, του οποίου η θνητότητα φτάνει το 10%.

«Αυτό το ξέσπασμα είναι σπάνιο και ασυνήθιστο» δήλωσε η επιδημιολόγος Σούζαν Χόπκινς, επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος της Υπηρεσίας Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA). «Το πού ακριβώς και το πώς [οι άνθρωποι] μολύνθηκαν παραμένει υπό επείγουσα έρευνα», ανέφερε η υπηρεσία στην ανακοίνωση.

Μέχρι σήμερα είχαν καταγραφείο μόνο οκτώ περιπτώσεις μετάδοσης της ασθένειας εκτός Αφρικής, επισήγμανε ο Τζίμι Ουίτγουορθ, καθηγητής στη Σχολή Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, ο οποίος χαρακτήρισε την τρέχουσα κατάσταση «άκρως ασυνήθιστη».

Ο καθηγητής εκτίμησε, τέλος, ότι το ξέσπασμα ευλογιάς των πιθήκων εκτός Αφρικής ίσως συνδέεται με την άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών της Covid-19 και την άφιξη των πτήσεων.

ΠΗΓΗ:in

Περισσότερα NEWS

Podcasts

  • Έξω από το στόμα του Λάκη

    Λάκης Λαζόπουλος: Τι μου τη χάρισες αυτή τη μονταζιέρα (Επεισόδιο 21ο)

    «Έξω από το στόμα του Λάκη» - Ο Λάκης Λαζόπουλος, αποκλειστικά στο newsbreak.gr, κάθε Πέμπτη στις 19:00. Τώρα που το επιτελικό κράτος έγινε υποτελικό, τώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ χωράει σε ένα κασελάκι, τώρα που ό,τι καταλήγει σε -άκης μας κυβερνάει, τώρα έρχεται

Weather&go!

  • Fri

    23°C

  • Sat

    22°C

  • Sun

    23°C

  • Mon

    25°C