Εξυπνο ρολόι φυτών ενημερώνει για το πότε χρειάζονται πότισμα

Μπορεί τα έξυπνα ρολόγια να έχουν μπει για τα καλά στη ζωή του σύγχρονου ανθρώπου αλλά όπως φαίνεται ετοιμάζονται τώρα «εισβάλουν» και στη ζωή των φυτών.

Με δημοσίευση  τους στην επιθεώρηση «ACS Applied Materials & Interfaces» ερευνητές του Εθνικού Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας της Βραζιλίας δημιούργησαν ένα μηχανισμό που λειτουργεί όπως υποστηρίζουν ως ένα έξυπνο ρολόι για τα φυτά.

Ο μηχανισμός τοποθετείται πάνω στα φύλλα ενός φυτού και ενημερώνει τον κάτοχο του με ειδοποίηση στο κινητό του τηλέφωνο αλλά και με ανάρτηση σε μια ιστοσελίδα για το αν και πότε χρειάζεται πότισμα το φυτό. O μηχανισμός αντιλαμβάνεται αν το φυτό έχει αρχίσει να ξεραίνεται και ενημερώνει σχετικά. Μπορεί επίσης να παρέχει πληροφορίες για την παρουσία επιβλαβών εντόμων καθώς και τοξικών ουσιών στα φυτά.

Ο κάτοχος του φυτού μπορεί γενικότερα με αυτόν τον μηχανισμό να ελέγχει τα επίπεδα της υγρασίας σε αυτό. Όπως είναι ευνόητο ο μηχανισμός αυτός προορίζεται κυρίως για χρήση σε γεωργικές καλλιέργειες ώστε να γνωρίζουν οι αγρότες πότε πρέπει να τις ποτίζουν. Οι ερευνητές πειραματίστηκαν με διαφόρων ειδών υλικά από τα οποία θα αποτελούνταν ο μηχανισμός τους ώστε αυτός να είναι ανθεκτικός στις περιβαλλοντικές συνθήκες και κυρίως στον δυνατό αέρα ώστε να μην αποκολλώνται εύκολα από τα φύλλα των φυτών. Τα αποτελέσματα των πρώτων δοκιμών που έγιναν σε θερμοκήπια είναι εξαιρετικά και θα ξεκινήσουν τώρα δοκιμές σε χωράφια.

ΠΗΓΗ:

Περισσότερα NEWS

Podcasts

  • Art Podcast

    Art Podcast 121: Γιώργος Χατζηπιερής (Τεμπέλης Δράκος)

    Ο κόσμος κρύβει μια κρυφή ενοχή όταν προβάλλει τον παιδικό του εαυτό… λέει ο Γιώργος Χατζηπιερής στο Art Podcast #121 και στην Γιώτα Τσιμπρικίδου και μας αφήνει να μάθουμε περισσότερα στοιχεία γύρω από τον δημιουργό του «Τεμπέλη Δράκου» και κάποιων από...

Weather&go!

  • Fri

    21°C

  • Sat

    20°C

  • Sun

    22°C

  • Mon

    21°C

  • Tue

    24°C