Sinéad O’Connor: Ντοκιμαντέρ για την άνοδο και την πτώση της Ιρλανδής τραγουδίστριας

Τρίτη, 27 Σεπτεμβρίου 2022 - 9:33 μ.μ.

Ένα ντοκιμαντέρ για την άνοδο και την πτώση της Sinéad O’Connor

Η νέα ταινία «Nothing Compares» καταγράφει τον τεράστιο αντίκτυπο της Sinéad O’Connor στην ιρλανδική και στην παγκόσμια κουλτούρα, αλλά και τις τεράστιες αντιδράσεις που δέχτηκε επειδή αψήφησε τα πρότυπα της δισκογραφικής βιομηχανίας και της κοινωνίας.

Η άνοδος της Sinéad O’Connor αναμφισβήτητα συνοδεύτηκε από την κατάρρευσή της, η οποία ξεκίνησε όταν, έχοντας στο μυαλό της τις μακροχρόνιες καταχρήσεις της Καθολικής Εκκλησίας στην Ιρλανδία και σε όλο τον κόσμο, έσκισε μία φωτογραφία του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β’ στο «Saturday Night Live» το 1992, φωνάζοντας: «Πολεμήστε τον πραγματικό εχθρό».

Η Sinéad O’Connor προκάλεσε ακόμη περισσότερες αντιδράσεις όταν κατέκρινε την εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ το 2003. Μέχρι τότε, είχε σχεδόν εξαφανιστεί ως pop είδωλο. Και αυτό δεν την πείραζε.

Η επαναστατική διάθεση της Sinéad O’Connor πηγάζει από πολλές πηγές, η πρώτη από τις οποίες είναι η ιρλανδικότητά της. Δύο άλλες πηγές είναι ο Bob Dylan και ο Bob Marley – και οι δύο σημαντικές επιρροές στον τρόπο σκέψης και στη μουσική της.

Το ντοκιμαντέρ «Nothing Compares», σε σκηνοθεσία της Kathryn Ferguson, δεν περιλαμβάνει συνεντεύξεις σύγχρονων ομιλητών.

Αντίθετα, μιλάει η ίδια η Sinéad O’Connor τόσο μέσα από πρόσφατο υλικό, στο οποίο είναι βραχνή και ελαφρώς κουρασμένη, ακούγεται μεγαλύτερη από τα 55 της χρόνια, όσο και σε αρχειακό υλικό, στο οποίο είναι ήσυχη, ντροπαλή και αξιοσημείωτα ανεκτική στους δημοσιογράφους που επιμένουν να ασχολούνται με το ξυρισμένο κεφάλι της.

Η ταινία εξιστορεί την ταραγμένη παιδική ηλικία της και τη γρήγορη άνοδό της. «Πώς θα μπορούσα να ξέρω τι θέλω όταν ήμουν μόλις 21 ετών», αναρωτιέται στο τραγούδι της «The Emperor’s New Clothes».

Μετά την παγκόσμια επιτυχία της, η Sinéad O’Connor ήξερε ότι δεν ήθελε να ακούγεται ο εθνικός ύμνος των Ηνωμένων Πολιτειών πριν από τις αμερικανικές συναυλίες της και ότι ήθελε να ρίξει φως στη σεξουαλική κακοποίηση στην Καθολική Εκκλησία.

Οι αντιδράσεις σε αυτές τις ακτιβιστικές κινήσεις ήταν σφοδρές και συχνά απίστευτα σεξιστικές, όπως αποδεικνύεται από τα σχεδόν αμέτρητα σύντομα αποσπάσματα από σχόλια ακροατών ραδιοφωνικών εκπομπών και από επώνυμους, μεταξύ των οποίων η Madonna και ο Joe Pesci, που περιλαμβάνονται στο ντοκιμαντέρ.

Ενώ η επιτυχημένη πορεία της εκτροχιάστηκε, η Sinéad O’Connor συνέχισε την καριέρα της. Η ταινία τελειώνει με ένα απόσπασμα από μία πρόσφατη εμφάνισή της.

Το ντοκιμαντέρ κυκλοφόρησε στους κινηματογράφους της Νέας Υόρκης και του Λος Άντζελες στις 23 Σεπτεμβρίου, ενώ θα είναι διαθέσιμη για τους συνδρομητές του Showtime από τις 30 Σεπτεμβρίου. Το «Nothing Compares» θα κυκλοφορήσει στους κινηματογράφους της Ιρλανδίας και του Ηνωμένου Βασιλείου στις 7 Οκτωβρίου.

Σε κανένα σημείο κατά τη διάρκεια του ντοκιμαντέρ δεν αναφέρεται ότι η μεγαλύτερη επιτυχία της Sinéad O’Connor, το «Nothing Compares 2 U», που γράφτηκε από τον Prince.

Στο τέλος της ταινίας, που πήρε τον τίτλο της από το τραγούδι, σημειώνεται σε μία κάρτα ότι οι διαχειριστές της περιουσίας του Prince δεν έδωσαν την άδεια να χρησιμοποιηθεί το «Nothing Compares 2 U».

ΠΗΓΗ:hit-channel

Περισσότερα NEWS

Podcasts

Weather&go!

  • Tue

    23°C

  • Wed

    25°C

  • Thu

    22°C

  • Fri

    21°C

  • Sat

    25°C