Pink Floyd: Στηρίζουν την Ουκρανία με το πρώτο τραγούδι τους μετά από 30 χρόνια

Παρασκευή, 8 Απριλίου 2022 - 7:47 μ.μ.

«Νιώσαμε την οργή και την απογοήτευση της άθλιας πράξης της εισβολής σε μία ανεξάρτητη, ειρηνική, δημοκρατική χώρα»

Οι Pink Floyd κυκλοφορούν ένα νέο τραγούδι με τίτλο «Hey Hey Rise Up» για την υποστήριξη του λαού της Ουκρανίας.

Αυτό είναι το πρώτο νέο τραγούδι που ηχογραφούν μαζί οι Pink Floyd ως συγκρότημα μετά τον δίσκο «The Division Bell» του 1994.

Στο τραγούδι συμμετέχουν ο David Gilmour και ο Nick Mason μαζί με τον παλιό μπασίστα των Pink Floyd, Guy Pratt και τον Nitin Sawhney στα πλήκτρα και περιλαμβάνει μία εξαιρετική ερμηνεία από τον Andriy Khlyvnyuk του ουκρανικού συγκροτήματος Boombox.

Το «Hey Hey Rise Up» ηχογραφήθηκε στις 30 Μαρτίου και χρησιμοποιεί τη φωνή του Andriy από την ανάρτησή του στο Instagram όπου τραγουδάει στην πλατεία Sofiyskaya του Κιέβου το «The Red Viburnum In The Meadow» (Το κόκκινο δέντρο στο λιβάδι), ένα θριαμβευτικό ουκρανικό τραγούδι διαμαρτυρίας που γράφτηκε κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και το οποίο έχει χρησιμοποιηθεί σε όλο τον κόσμο τον τελευταίο μήνα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ο τίτλος του «Hey Hey Rise Up» προέρχεται από τον τελευταίο στίχο του τραγουδιού που μεταφράζεται ως «Hey Hey Rise up and rejoice» (Ει Ει ξεσηκωθείτε και χαρείτε).

Ο David Gilmour, ο οποίος έχει Ουκρανή νύφη και εγγόνια, λέει: «Εμείς, όπως και τόσοι άλλοι, νιώσαμε την οργή και την απογοήτευση αυτής της άθλιας πράξης όπου μία ανεξάρτητη, ειρηνική, δημοκρατική χώρα δέχεται εισβολή και ο λαός της δολοφονείται από μία από τις μεγαλύτερες δυνάμεις του κόσμου».

Pink Floyd

Ο Gilmour εξηγεί επίσης πώς γνώρισε τον Andriy και το συγκρότημά του Boombox.

«Το 2015 έπαιξα μία συναυλία στο Koko στο Λονδίνο για να υποστηρίξω το Belarus Free Theatre (Ελεύθερο Θέατρο Λευκορωσίας), του οποίου τα μέλη έχουν φυλακιστεί. Οι Pussy Riot και το ουκρανικό συγκρότημα, Boombox, συμμετείχαν επίσης στο πρόγραμμα. Υποτίθεται ότι θα έκαναν τη δική τους εμφάνιση, αλλά ο τραγουδιστής τους Andriy είχε προβλήματα με τη βίζα, οπότε το υπόλοιπο συγκρότημα με συνόδευσε στη δική μου εμφάνιση – παίξαμε το “Wish You Were Here” για τον Andriy εκείνο το βράδυ», θυμάται.

«Πρόσφατα διάβασα ότι ο Andriy είχε αποχωρήσει από την αμερικανική περιοδεία του με τους Boombox, είχε επιστρέψει στην Ουκρανία και είχε ενταχθεί στις Ένοπλε Δυνάμεις. Μετά είδα αυτό το απίστευτο βίντεο στο Instagram, όπου στέκεται σε μία πλατεία στο Κίεβο με αυτή την όμορφη εκκλησία με τον χρυσό τρούλο και τραγουδάει μέσα στη σιωπή μιας πόλης χωρίς κίνηση ή θόρυβο λόγω του πολέμου. Ήταν μία δυνατή στιγμή που με έκανε να θέλω να την μελοποιήσω», συνεχίζει.

Ενώ έγραφε τη μουσική για το κομμάτι, ο David Gilmour κατάφερε να μιλήσει με τον Andriy Khlyvnyuk από το κρεβάτι του νοσοκομείου στο Κίεβο, όπου αναρρώνει από τον τραυματισμό του από θραύσμα όλμου. «Του έπαιξα ένα μικρό κομμάτι του τραγουδιού από το τηλέφωνο και μου έδωσε την ευλογία του. Ελπίζουμε και οι δύο να κάνουμε κάτι μαζί από κοντά στο μέλλον», λέει.

Ο David Gilmour προσθέτει σχετικά με το τραγούδι: «Ελπίζω ότι θα τύχει ευρείας υποστήριξης και προβολής. Θέλουμε να συγκεντρώσουμε χρήματα για ανθρωπιστικές φιλανθρωπικές οργανώσεις και να ανεβάσουμε το ηθικό. Θέλουμε να εκφράσουμε την υποστήριξή μας στην Ουκρανία και με αυτόν τον τρόπο να δείξουμε ότι το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου πιστεύει ότι είναι εντελώς λάθος για μία υπερδύναμη να εισβάλει σε μία ανεξάρτητη δημοκρατική χώρα όπως η Ουκρανία».

Το μουσικό βίντεο για το «Hey Hey Rise Up» επιμελήθηκε o καταξιωμένος σκηνοθέτης Mat Whitecross και γυρίστηκε την ίδια ημέρα με την ηχογράφηση του τραγουδιού.

«Ηχογραφήσαμε το τραγούδι και γυρίσαμε το βίντεο στον αχυρώνα μας, όπου κάναμε όλες τις ζωντανές μεταδόσεις του “Von Trapped Family” κατά τη διάρκεια του lockdown. Είναι ο ίδιος χώρος που κάναμε τα “Barn Jams” με τον Rick Wright το 2007. Η Janina Pedan έφτιαξε το σκηνικό μέσα σε μία μέρα και βάλαμε τον Andriy να τραγουδάει στην οθόνη ενώ παίζαμε, οπότε οι τέσσερις μας είχαμε έναν τραγουδιστή, αν και όχι κάποιον που ήταν μαζί μας», περιγράφει.

Στο εξώφυλλο του «Hey Hey Rise Up» εμφανίζεται ένας πίνακας του εθνικού λουλουδιού της Ουκρανίας, του ηλίανθου, από τον Κουβανό καλλιτέχνη Yosan Leon. Το εξώφυλλο του single είναι μία άμεση αναφορά στη γυναίκα που την είδαμε σε όλο τον κόσμο να δίνει ηλιόσπορους σε Ρώσους στρατιώτες και να τους λέει να τους έχουν στις τσέπες τους, ώστε όταν πεθάνουν να φυτρώσουν ηλιοτρόπια.

ΠΗΓΗ:hit-channel

Περισσότερα NEWS

Podcasts

Weather&go!

  • Thu

    24°C

  • Fri

    23°C

  • Sat

    22°C

  • Sun

    23°C

  • Mon

    24°C