Nick Cave: «Επιλέγω να είμαι αισιόδοξος από ανάγκη»

Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου 2023 - 7:48 μ.μ.

Ο Nick Cave δηλώνει ότι είναι αισιόδοξος για το μέλλον του κόσμου, παρόλο που θεωρεί ότι «οδεύει προς την καταστροφή».

Ο Nick Cave μοιράστηκε τις απόψεις του για τη χαρά, την αισιοδοξία και την κατάσταση του κόσμου.

Ο τραγουδιστής των Bad Seeds ρωτήθηκε από θαυμαστές του μέσω του blog του The Red Hand Files: «Τι είναι η χαρά; Πού είναι; Πού είναι η αγάπη σε αυτόν τον κόσμο που είναι τόσο κακό χάλι;» σε συνδυασμό με την ερώτηση: «Είσαι αισιόδοξος;»

Ο Nick Cave, απαντώντας στην ερώτηση χθες, αναρωτήθηκε: «Αν δεν ασχοληθούμε με το έργο της προβολής της χαράς στον κόσμο, τι κάνουμε στην πραγματικότητα;».

«Αν δεν αναζητούμε τη χαρά, δεν την ψάχνουμε, δεν φτάνουμε βαθιά γι’ αυτήν, τι λέμε για τον κόσμο; Λέμε ότι η κακία είναι η συνήθης ύλη της ζωής, ότι η καταπίεση, η διαφθορά και η υποβάθμιση είναι η ίδια η ύλη του κόσμου;», συνέχισε.

«Ότι υποδεχόμαστε κάθε μέρα με καχυποψία, πικρία και περιφρόνηση; Μου φαίνεται ότι όταν κάνουμε τον πόνο το επίκεντρο της προσοχής μας, όταν παρακολουθούμε μόνο την κακία του κόσμου, είναι σαν να υπηρετούμε τον ίδιο τον διάβολο», σημείωσε.

Ο Nick Cave ασχολήθηκε στη συνέχεια με το ερώτημα αν ο κόσμος «οδεύει προς την καταστροφή» και απάντησε: «Υποθέτω πως ναι».

«Μας το λένε συνεχώς, αμείλικτα, αυτό. Είμαι αισιόδοξος για το μέλλον του κόσμου; Λοιπόν, ναι, είμαι», σημείωσε.

Ο Αυστραλός καλλιτέχνης πρόσθεσε ότι επιλέγει να είναι αισιόδοξος «από ανάγκη», και εξήγησε: «Επειδή, από την εμπειρία μου, η απαισιοδοξία είναι μία διαβρωτική και επιζήμια στάση – μία στάση που ρίχνει τη σκιά της πάνω από όλα τα πράγματα, προκαλώντας μία κοινωνική αρρώστια, μία μόλυνση που τελικά πολλαπλασιάζει και ωραιοποιεί τα προβλήματα που δηλώνει ότι απεχθάνεται».

Ο Nick Cave επεσήμανε στη συνέχεια ότι, για εκείνον, η προσπάθεια για χαρά έχει γίνει «ένα κάλεσμα και μία πρακτική».

«Πραγματοποιείται με πλήρη κατανόηση των όρων αυτού του αγιασμένου και ταλαιπωρημένου κόσμου. Την επιδιώκω με την επίγνωση ότι η χαρά υπάρχει τόσο στον χειρότερο κόσμο όσο και στον καλύτερο, και ότι η χαρά, το φευγαλέο, νευρικό, τρομακτικό πράγμα που είναι, συχνά βρίσκει την αληθινή φωνή της μέσα στο αντίθετό της», ανέφερε.

«Η χαρά τραγουδάει μικρά, φωτεινά τραγούδια μέσα στο σκοτάδι – αυτές οι στιγμές, που τόσο εύκολα αγνοούνται, τόσο γρήγορα απορρίπτονται, είναι τα λαμπερά σημεία φωτός που διαπερνούν τη μαυρίλα για να δώσουν επιβεβαίωση στον κόσμο. Έτσι μπαίνει το φως, μας λέει ο Leonard Cohen, ενώ σκορπίζει την ιδιοφυΐα και την απόλαυσή του για πάντα στο σύμπαν», συνέχισε

Κλείνοντας ο Nick Cave διαβεβαίωσε τη θαυμάστριά του, Maja, ότι «η χαρά υπάρχει ως ένας φωτεινός, επίμονος σπασμός πρόκλησης μέσα στο σκοτάδι του κόσμου», προτρέποντάς την να «την αναζητήσει». «Είναι εκεί».

Περισσότερα NEWS

Podcasts

Weather&go!

  • Tue

    23°C

  • Wed

    25°C

  • Thu

    22°C

  • Fri

    21°C

  • Sat

    25°C