Justin Bieber: Πούλησε για 200 εκατ. δολάρια τα δικαιώματα της μουσικής του

Τετάρτη, 25 Ιανουαρίου 2023 - 9:11 μ.μ.

Η μεγαλύτερη συμφωνία που έχει γίνει μέχρι σήμερα για έναν καλλιτέχνη της γενιάς του Justin Bieber.

Ο Justin Bieber πούλησε τα εκδοτικά και μουσικά δικαιώματα της δισκογραφίας του στην εταιρεία Hipgnosis Songs Capital, η οποία προχώρησε σε άλλη μια μεγάλη εξαγορά μουσικού καταλόγου.

Η συμφωνία, που ανακοινώθηκε στις 24 Ιανουαρίου, καλύπτει ολόκληρο τον κατάλογο του Justin Bieber – 290 τραγούδια που κυκλοφόρησαν πριν από τις 31 Δεκεμβρίου 2021.

Η Hipgnosis Songs Capital απέκτησε τα εκδοτικά δικαιώματα (publishing) του Justin Bieber, συμπεριλαμβανομένου του μεριδίου του ως δημιουργός, τα δικαιώματα των ηχογραφήσεών του, ακόμη και τα συγγενικά δικαιώματα της μουσικής του: κάθε φορά που ένα τραγούδι του παίζεται δημοσίως, τα συγγενικά δικαιώματα θα καταβάλλονται στον ιδιοκτήτη της ηχογράφησης.

Η Hipgnosis δεν αποκάλυψε τις οικονομικές λεπτομέρειες της συμφωνίας, αλλά η Wall Street Journal είχε αναφέρει αρχικά τον περασμένο μήνα ότι η συμφωνία θα ανέλθει σε ποσό της τάξης των 200 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ο Justin Bieber προστίθεται σε μια μεγάλη σειρά σύγχρονων καλλιτεχνών, όπως ο Justin Timberlake (ο οποίος επίσης κατέληξε σε συμφωνία με την Hipgnosis) και ο Ryan Tedder, οι οποίοι πούλησαν τα δικαιώματα των καταλόγων τους.

Ωστόσο, η τάση αυτή είναι πολύ πιο διαδεδομένη μεταξύ των παλαιότερων καλλιτεχνών, όπως ο Bruce Springsteen και ο Bob Dylan, οι κατάλογοι των οποίων συχνά θεωρούνται ασφαλέστερη επιλογή για τους επενδυτές, δεδομένου ότι έχουν αποδείξει την αξία τους επί δεκαετίες και μπορεί να μην εμφανίζουν μεγάλες απώλειες εσόδων από τα ραδιόφωνα και την αναπαραγωγή μέσω streaming.

Παρόλα αυτά, με την ολοκλήρωση της συμφωνίας, η Hipgnosis αποκτά το μερίδιο του Justin Bieber σε μερικές από τις μεγαλύτερες επιτυχίες μιας ολόκληρης μουσικής εποχής, όπως τα «Baby», «What Do You Mean», «Sorry» και «Love Yourself».

Ο Justin Bieber είναι ένας από τους καλλιτέχνες με τις υψηλότερες πωλήσεις όλων των εποχών, έχοντας στο ενεργητικό του πωλήσεις άνω των 150 εκατομμυρίων δίσκων. Η αγοραστική έκρηξη των τελευταίων ετών φαίνεται να έχει καταλαγιάσει το 2022, αλλά μια εξαγορά του μεγέθους του καταλόγου του Bieber αποδεικνύει ότι υπάρχουν ακόμα διαθέσιμες σημαντικές συμφωνίες.

Ο μακροχρόνιος μάνατζερ του Justin Bieber, Scooter Braun, δήλωσε: «Όταν ο Justin πήρε την απόφαση να πουλήσει τον κατάλογό του, διαπιστώσαμε γρήγορα ότι ο καλύτερος συνεργάτης για να διατηρήσουμε και να αναπτύξουμε αυτή την εκπληκτική κληρονομιά ήταν ο Merck (Mercuriadis) και η Hipgnosis».

«Για πάνω από μια δεκαετία τώρα ο Justin Bieber μας ψυχαγωγεί και μας συγκινεί με μερικά από τα μεγαλύτερα τραγούδια στον κόσμο. Είμαι πολύ υπερήφανος γι’ αυτόν και για όλους όσοι συνέβαλαν όλα αυτά τα χρόνια στη δημιουργία αυτού του απίστευτου έργου», συνέχισε.

«Ο Justin είναι πραγματικά ένας καλλιτέχνης που συμβαίνει μία φορά στη γενιά του και αυτό αντικατοπτρίζεται και αναγνωρίζεται από το μέγεθος αυτής της συμφωνίας», τόνισε.

Η Hipgnosis και ο ιδρυτής της Merck Mercuriadis έκλεισαν τη συμφωνία με τον Bieber μέσω της κοινοπραξίας ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων με τον κολοσσό ιδιωτικών επενδύσεων Blackstone.

Ο Mercuriadis αποτελεί βασικό παράγοντα της τάσης εξαγοράς μουσικών καταλόγων, προσφέροντας πρωτοφανή μέχρι πρότινος χρηματικά πόσα για την απόκτηση καταλόγων τραγουδοποιών και παραγωγών και τελικά συνάπτοντας συμφωνίες με καλλιτέχνες, όπως ο Neil Young και οι Red Hot Chili Peppers.

Ο ίδιος πρόσθεσε: «Ο αντίκτυπος του Justin Bieber στην παγκόσμια κουλτούρα τα τελευταία 14 χρόνια είναι πραγματικά αξιοσημείωτος. Σε ηλικία μόλις 28 ετών, είναι ένας από τους λίγους σημαντικούς καλλιτέχνες της εποχής του streaming που έχει αναζωογονήσει ολόκληρη τη μουσική βιομηχανία, έχοντας πάρει μαζί του ένα πιστό και παγκόσμιο κοινό στη διαδρομή του από εφηβικό φαινόμενο σε πολιτιστικά σημαντικό καλλιτέχνη».

- Advertisement -

«Αυτή η εξαγορά συγκαταλέγεται μεταξύ των μεγαλύτερων συμφωνιών που έχουν γίνει ποτέ για καλλιτέχνη κάτω των 70 ετών, είναι τόσο μεγάλη η δύναμη αυτού του απίστευτου καταλόγου που έχει σχεδόν 82 εκατομμύρια ακροατές σε μηνιαία βάση και πάνω από 30 δισεκατομμύρια streams μόνο στο Spotify», σημείωσε.

Περισσότερα NEWS

Podcasts

  • Ελληνοφρένεια

    Ελληνοφρένεια, Αποστόλης, Παραγγελιές και Αφιερώσεις 26/04/2024

    Ελληνοφρένεια, Αποστόλης, Παραγγελιές και Αφιερώσεις 26/04/2024 by Ellinofreneia Official

Weather&go!

  • Fri

    21°C

  • Sat

    24°C

  • Sun

    25°C

  • Mon

    24°C

  • Tue

    26°C