Eurovision 2022: Νικήτρια η Ουκρανία με τους Kalush Orchesta – Στην 8η θέση η Ελλάδα με την Αμάντα Γεωργιάδη

Η Ουκρανία με τους Kalush Orchestra είναι η νικήτρια της Eurovision 2022 – Στην 8η θέση η Ελλάδα με την Αμάντα Γεωργιάδη

Ο 66ος Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision ολοκληρώθηκε το Σάββατο 14 Μαΐου στο Τορίνο της Ιταλίας με τη διεξαγωγή του φαντασμαγορικού Μεγάλου Τελικού, στον οποίο συμμετείχε η Ελλάδα με εκπρόσωπο την Αμάντα Γεωργιάδη Tenfjord.

Ο Μεγάλος Τελικός ήταν η κορύφωση μιας εκπληκτικής εβδομάδας στο «PalaOlimpico». Το Τορίνο πρόσφερε θερμή υποδοχή στις αποστολές των 40 χωρών που συμμετείχαν στο φετινό διαγωνισμό και διοργάνωσε μία παραγωγή υψηλών προδιαγραφών.

Το live στο «PalaOlimpico» ήταν ένα θεαματικό show, με 25 χώρες να διαγωνίζονται για το τρόπαιο και το δικαίωμα να φιλοξενήσουν το Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision το 2023.

Στον Μεγάλο Τελικό συμμετείχαν οι είκοσι χώρες που προκρίθηκαν από τους δύο Ημιτελικούς της Eurovision στις 10 και 12 Μαΐου και οι «Big Five» χώρες της διοργάνωσης, Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και η διοργανώτρια χώρα Ιταλία.

Στον τελικό της Eurovision 2022 διαγωνίστηκαν με σειρά εμφάνισης οι Τσεχία, Ρουμανία, Πορτογαλία, Φινλανδία, Ελβετία, Γαλλία, Νορβηγία, Αρμενία, Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία, Ουκρανία, Γερμανία, Λιθουανία, Αζερμπαϊτζάν, Βέλγιο, Ελλάδα, Ισλανδία, Μολδαβία, Σουηδία, Αυστραλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Πολωνία, Σερβία και Εσθονία.

Οικοδεσπότες του Μεγάλου Τελικού του 66ου Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision ήταν ο Ιταλός τηλεοπτικός παρουσιαστής Alessandro Cattelan, η υποψήφια για Όσκαρ τραγουδίστρια Laura Pausini και ο Βρετανός-Λιβανέζος τραγουδιστής Mika.

Ο Μεγάλος Τελικός ξεκίνησε στέλνοντας ένα δυνατό αντιπολεμικό μήνυμα από την ιστορική πλατεία Piazza San Carlo του Τορίνο, όπου περισσότεροι από 500 μουσικοί – τραγουδιστές, μπασίστες, ντράμερ και κιθαρίστες από όλη την Ευρώπη ερμήνευσαν το «Give Peace A Chance» του John Lennon.

Μετά από την εμφάνιση της Laura Pausini με ένα medley με τις μεγαλύτερες επιτυχίες της, ακολούθησε η καθιερωμένη είσοδος κάθε συμμετοχής στο λεγόμενο «Flag Parade».

Η επιστροφή των Måneskin

Οι Måneskin, νικητές του περσινού Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision, επέστρεψαν στη σκηνή της διοργάνωσης και συνάρπασαν για ακόμα μία την Ευρώπη με την απαράμιλλη ενέργειά τους.

Το ιταλικό ροκ συγκρότημα παρουσίασε ζωντανά για πρώτη φορά το ολοκαίνουργιο τραγούδι του με τίτλο «Supermodel», το οποίο κυκλοφόρησε μία ημέρα πριν τον τελικό, την Παρασκευή 13 Μαΐου.

Οι Måneskin παρουσίασαν επίσης μία αρκετά σύντομη διασκευή του κλασικού τραγουδιού «If I Can Dream» του Elvis Presley.

Η ψηφοφορία των κριτικών επιτροπών

Το οριστικό αποτέλεσμα του Μεγάλου Τελικού για τον 66ο Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision αποφασίστηκε εξ ημισείας από την ψήφο του κοινού και των εθνικών κριτικών επιτροπών.

Οι επαγγελματίες κριτές ψήφισαν κατά τη διάρκεια της γενικής πρόβας το βράδυ πριν το Μεγάλο Τελικό, την Παρασκευή 13 Μαΐου και το κοινό ψήφισε το βράδυ του τελικού μέσω τηλεφώνου, SMS και της επίσημης εφαρμογής του διαγωνισμού.

Πρώτα ανακοινώθηκε η βαθμολογία που έδωσαν οι εθνικές κριτικές επιτροπές και μετέπειτα προστέθηκαν οι ψήφοι των τηλεθεατών για να προκληθούν ανατροπές και εκπλήξεις στην κατάταξη, μεγιστοποιώντας την αγωνία.

Η ψηφοφορία των εθνικών κριτικών επιτροπών έδωσε με 283 πόντους την πρώτη θέση στο Ηνωμένο Βασίλειο και στον Sam Ryde με το «Space Man». Η Ελλάδα με την Αμάντα Γεωργιάδη πήρε την 6η θέση στην ψηφοφορία των κριτικών επιτροπών με 158 πόντους.

Το τελικό αποτέλεσμα διαμορφώθηκε στον επόμενο γύρο με την ανακοίνωση της ψηφοφορίας του κοινού, που έφερε την απόλυτη ανατροπή.

Η Ουκρανία νικήτρια της Eurovision 2022

Μεγάλη νικήτρια του 66ου Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision είναι η Ουκρανία με τη folk – rap κολεκτίβα Kalush Orchestra και το τραγούδι «Stefania», συγκεντρώνοντας 631 πόντους.

Αυτή είναι η τρίτη νίκη για την Ουκρανία στη διοργάνωση, μετά το 2004 και το 2016.

Στη δεύτερη θέση ακολουθεί το Ηνωμένο Βασίλειο με τον Sam Ryder και το «Space Man» με 466 πόντους.

Η Αμάντα Γεωργιάδη με το «Die Together» τερμάτισε στην 8η θέση της Eurovision 2022 με 215 πόντους και κράτησε την Ελλάδα για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στο Top 10 του διαγωνισμού.

 

Η αναλυτική βαθμολογία των χωρών

1. Ουκρανία / Kalush Orchestra – «Stefania» (631 πόντοι)
2. Ηνωμένο Βασίλειο / Sam Ryder – «Space Man» (466 πόντοι)
3. Ισπανία / Chanel – «SloMo» (459 πόντοι)
4. Σουηδία / Cornelia Jakobs – «Hold Me Closer» (438 πόντοι)
5. Σερβία / Konstrakta – «In corpore sano» (312 πόντοι)
6. Ιταλία / Mahmood & Blanco – «Brividi» (268 πόντοι)
7. Μολδαβία / Zdob și Zdub & Advahov Brothers – «Trenulețul» (253 πόντοι)
8. Ελλάδα / Αμάντα Γεωργιάδη Tenfjord – «Die Together» (215 πόντοι)
9. Πορτογαλία / Maro – «Saudade, saudade» (207 πόντοι)
10. Νορβηγία / Subwoolfer – «Give That Wolf a Banana» (182 πόντοι)
11. Ολλανδία / S10 – «De diepte» (171 πόντοι)
12. Πολωνία / Ochman – «River» (151 πόντοι)
13. Εσθονία / Stefan – «Hope» (141 πόντοι)

14. Λιθουανία / Monika Liu – «Sentimentai» (128 πόντοι)
15. Αυστραλία / Sheldon Riley – «Not the Same» (125 πόντοι)
16. Αζερμπαϊτζάν / Nadir Rustamli – «Fade to Black» (106 πόντοι)
17. Ελβετία / Marius Bear – «Boys Do Cry» (78 πόντοι)
18. Ρουμανία / Wrs – «Llámame» (65 πόντοι)
19. Βέλγιο / Jérémie Makiese – «Miss You» (64 πόντοι)
20. Αρμενία / Rosa Linn – «Snap» (61 πόντοι)
21. Φινλανδία / The Rasmus – «Jezebel» (38 πόντοι)
22. Τσεχία / We Are Domi – «Lights Off» (38 πόντοι)
23. Ισλανδία / Systur – «Með hækkandi sól» (20 πόντοι)
24. Γαλλία / Alvan and Ahez – «Fulenn» (17 πόντοι)
25. Γερμανία / Malik Harris – «Rockstars» (6 πόντοι)

ΠΗΓΗ:hit-channel

Περισσότερα NEWS

Podcasts

  • Το Βήμα Σήμερα

    Πώς μετασχηματίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ ενόψει Ευρωεκλογών

    Ο Άρης Ραβανός, πολιτικός συντάκτης στο Βήμα, σχολιάζει το στοίχημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και το προεκλογικό κλίμα στα στρατόπεδα των υπόλοιπων κομμάτων.

Weather&go!

  • Fri

    21°C

  • Sat

    23°C

  • Sun

    25°C

  • Mon

    25°C