40 χρόνια Thriller | 10 πράγματα που δεν γνωρίζεις για το άλμπουμ με τις περισσότερες πωλήσεις στην

Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου 2022 - 4:19 μ.μ.

Το "Thriller” του Michael Jackson είναι πλέον 40 ετών.

Το διάσημο άλμπουμ του Αμερικανού τραγουδιστή κυκλοφόρησε στις 30 Νοεμβρίου 1982 και έγινε το άλμπουμ με τις περισσότερες πωλήσεις στην ιστορία της μουσικής (δες εδώ τη λίστα) καθώς πουλήθηκαν περισσότερα από 100 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως (συμπεριλαμβανομένων 34 εκατομμυρίων μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες), ενώ έγινε 34 φορές πλατινένιο και 3 φορές διαμαντένιο.

Το δεύτερο σόλο άλμπουμ του πρώην μέλους των Jackson 5 περιελάμβανε συνθέσεις του ίδιου και του Βρετανού τραγουδοποιού Rod Temperton και έγινε σε συμπαραγωγή του Quincy Jones. Σύμφωνα με το Rolling Stone κατατάσσεται στη 12η θέση της λίστας με τα 500 καλύτερα άλμπουμ όλων των εποχών. Χάρη σε αυτό το εμβληματικό άλμπουμ, ο Michael Jackson έσπασε ένα επικό ρεκόρ βλέποντας 7 σινγκλ - The Girl Is Mine με Paul McCartney, Billie Jean , Beat It , Wanna Be Startin' Somethin' , Human Nature, PYT (Pretty Young Thing) και Thriller - στο Top 10 του Billboard Hot 100.

Με το Thriller , ο Βασιλιάς της Ποπ κέρδισε 8 βραβείa Grammy, συμπεριλαμβανομένου του Άλμπουμ της Χρονιάς, και έγινε ο πρώτος καλλιτέχνης που πήρε όλα αυτά τα βραβεία σε μία βραδιά. Φέτος, με αφορμή την 40η επέτειο του Thriller κυκλοφόρησε μια νέα ειδική έκδοση που περιέχει το πρωτότυπο άλμπουμ συνοδευόμενο από έναν επιπλέον δίσκο με πολλά ακυκλοφόρητα τραγούδια και demo.

Παρόλο που πρόκειται για να ένα από τα πλέον διάσημα άλμπουμ όλων των εποχών, υπάρχουν πολλές ενδιαφέρουσες ιστορίες που πολλοί δεν γνωρίζουν για αυτό, όπως οι εξής:

Η φωτογραφία του εξωφύλλου

Thriller

Thriller© Παρέχεται από: MadameFigaro.gr

Το διάσημο στιγμιότυπο με τον Michael Jackson να ποζάρει ξαπλωμένος φορώντας ένα λευκό κοστούμι απαθανάτισε με την κάμερά του ο Dick Zimmerman. Πρόκειται για τον πιο έμπιστο φωτογράφου του Βασιλιά της Ποπ, ο οποίος ήταν εκείνος που είχε επιλεγεί για να φωτογραφήσει τον γάμο του μουσικού με τη Lisa Marie Presley το 1994. Στη λήψη για το εξώφυλλο του άλμπουμ, ο Jackson κρατούσε και ένα μικρό τίγρη της Σιβηρίας, ο οποίος όμως αργότερα αφαιρέθηκε και εμφανίζεται μόνο στα εξώφυλλα μερικών singles.

O τίτλος

Ηχογραφημένο κατά τη διάρκεια της νύχτας, το ομότιτλο τραγούδι του άλμπουμ είναι ένας φόρος τιμής στις σπουδαίους κλασικές ταινίες τρόμου. Για το λόγο αυτό ανατέθηκε στον ηθοποιό Vincent Price να ανοίξει το τραγούδι με την αφήγηση γοτθικών στίχων. Αρχικά, το κομμάτι είχε αποφασιστεί να λέγεται Starlight. 

Το βιντεοκλίπ

Σε σκηνοθεσία John Landis και εμπνευσμένο από την ταινία τρόμου The Werewolf of London , το βιντεοκλίπ που θεωρείται πλέον κλασικό απορρίφθηκε από τη Sony ως "πολύ τρομακτικό", γεγονός που ανάγκασε τον σκηνοθέτη να αναλάβει ο ίδιος την παραγωγή.

Άλλο ένα ρεκόρ

Το βιντεοκλίπ του Thriller κυκλοφόρησε σε βιντεοκασέτα η οποία ήταν εκείνη με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στην ιστορία εκείνη την εποχή (είτε μουσικού κλιπ είτε ταινίας), με πωλήσεις που ξεπέρασαν τα 10 εκατομμύρια αντίτυπα.

Το κόκκινο τζάκετ

Thriller

Thriller© Παρέχεται από: MadameFigaro.gr

Το δερμάτινο μπουφάν που φορούσε ο Michael Jackson στο βίντεο είναι πλέον ένα από τα πιο εμβληματικά κειμήλια στην ιστορία της μουσικής και δημοπρατήθηκε έναντι 1,5 εκατομμυρίου ευρώ το 2011.

Το διάσημο ρεφρέν

Το εναρκτήριο κομμάτι του άλμπουμ, Wanna Be Startin' Somethin', είναι μια έκρηξη αφρο-καραϊβικής φανκ, με στίχους που επιτίθενται στα ταμπλόιντ. Το διάσημο ρεφρέν Mama-say mama-sah ma-ma-coo-sah, είναι δανεισμένο από το Funky Soul Makossa , ένα τραγούδι του Καμερουνέζου σαξοφωνίστα Manu Dibango από το 1972. Ο Βασιλιάς της Ποπ δεν είχε άδεια να χρησιμοποιήσει το τραγούδι αλλά κατέληξε σε μια εξωδικαστική συμφωνία με το Dibango ο οποίος συμφώνησε να του το παραχωρήσει.

Το Beat It

Στην ηχογράφιση του συγκεκριμένου σινγκλ, κιθάρα και μπάσο παίζει ο Steve Lukather των Toto ενώ περιλαμβάνεται και ένα (αυτοσχέδιο) σόλο από τον Eddie van Halen. Το μουσικό βίντεο είναι εμπνευσμένο από τη σκηνή της μάχης των συμμοριών στο West Side Story αλλά και τον James Dean στον Επαναστάτη Χωρίς Αιτία.

Το Billy Jean

Πρόκειται για το πρώτο μουσικό βίντεο από μαύρο καλλιτέχνη που προβλήθηκε στο MTV. Η ιστορία της Billie Jean είναι αληθινή. Πρόκειται για μία φανατική θαυμάστρια του Michael Jackson που τον κατηγορούσε ότι ενώ ήταν ο πατέρας του παιδιού της, εκείνος είχε αρνηθεί να το αναγνωρίσει. Στην πραγματικότητα, ήταν μια γκρούπι που τον ακολούθησε από την εποχή των Jackson Five και εισήχθη σε ψυχιατρικό ίδρυμα λίγο καιρό αργότερα.

Η επιρροή των Queen

Queen Hot Space

Όπως έχει δηλώσει ο ίδιο ο Βασιλιάς της Ποπ, ήταν το δέκατο άλμπουμ των Queen Hot Space (ένα ντίσκο-φανκ άλμπουμ που κυκλοφόρησε τον Μάιο του 1982, όταν ο Τζάκσον ήταν ήδη στο στούντιο και ηχογραφούσε το δικό του) που τον επηρέασε στη δημιουργία του Thriller.

Περισσότερα NEWS

Podcasts

  • Global News Podcast BBC

    Burkina Faso army kills 223 villagers in revenge attack

    Human Rights Watch report says children among those killed

Weather&go!

  • Thu

    23°C

  • Fri

    21°C

  • Sat

    23°C

  • Sun

    24°C

  • Mon

    26°C