Ύπνος: Το ρόφημα που «καίει» το σπλαγχνικό λίπος ενώ κοιμάστε

Το σπλαχνικό λίπος είναι επικίνδυνο επειδή περιβάλλει τα ζωτικά όργανα που βρίσκονται στην κοιλιακή χώρα του σώματος. Κίνδυνοι που συνδέονται με το λίπος στην περιοχή της κοιλιάς είναι μεταξύ άλλων το καρδιακό και το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ευτυχώς, το κοιλιακό λίπος μπορεί να ελεγχθεί μέσω της διατροφής. Ένα ζεστό ρόφημα έχει αποδειχθεί ότι το «καίει» κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Το ανθρώπινο σώμα μπορεί να αποθηκεύσει μια εκπληκτική ποσότητα λίπους, αλλά δεν είναι πάντα ορατό με γυμνό μάτι. Το σπλαγχνικό λίπος προσκολλάται στα όργανα, καθιστώντας το παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις και διαβήτη. Η διατροφή είναι ο καλύτερος τρόπος διαχείρισης του λίπους στην περιοχή της κοιλιάς, με ένα συγκεκριμένο ρόφημα να συνδέεται με ελπιδοφόρα αποτελέσματα.

Το ρόφημα που “καίει” το σπλαχνικό λίπος κατά τη διάρκεια του ύπνου

Σε μια μελέτη, οι ερευνητές χορήγησαν καθημερινά ένα ρόφημα που περιείχε 609,3mg κατεχίνης, του βασικού θρεπτικού συστατικού στο τσάι oolong, σε συμμετέχοντες για περίοδο 12 εβδομάδων. Οι ερευνητές μέτρησαν την περιοχή που συσσωρεύεται το κοιλιακό λίπος και το σωματικό βάρος στις εβδομάδες μηδέν, οκτώ και δώδεκα της μελέτης. Τα ευρήματα αποκάλυψαν ότι τα ροφήματα με υψηλή περιεκτικότητα σε κατεχίνες μείωσαν σημαντικά το λίπος στην περιοχή της κοιλιάς, καθώς και το σωματικό λίπος.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως: «Η κατανάλωση πράσινου τσαγιού εμπλουτισμένου με κατεχίνες για 12 εβδομάδες οδήγησε σε απώλεια σπλαγχνικού λίπους σε Κινέζους ενήλικες με υψηλό ποσοστό κοιλιακού σπλαγχνικού λίπους».

Αυτά τα ευρήματα επιβεβαιώθηκαν σε μια παρόμοια μελέτη που έδειξε ότι η κατανάλωση 300 χιλιοστόλιτρων τσαγιού oolong, 4 φορές την ημέρα, θα μπορούσε να βοηθήσει τους ανθρώπους να χάσουν ένα κιλό λίπους σε 6 εβδομάδες.

Οι ερευνητές υποστήριξαν ότι το τσάι το πετυχαίνει αυτό βελτιώνοντας τον μεταβολισμό του λίπους στο σώμα. Πράγματι, έχει αποδειχθεί ότι το τσάι oolong μπορεί να αυξήσει τους μεταβολικούς ρυθμούς κατά 2,9% σε σύγκριση με το νερό. Αυτό ισοδυναμεί με την καύση περίπου 281 θερμίδων την ημέρα, κατά μέσο όρο.

Μια άλλη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrients, έδειξε ότι το τσάι Oolong μπορεί να “καίει” το λίπος ενώ κοιμάστε. Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Καθηγητής Kumpei Tokuyama, δήλωσε: «Όπως όλα τα είδη τσαγιού, το oolong περιέχει καφεΐνη, η οποία επηρεάζει τον μεταβολισμό της ενέργειας αυξάνοντας τους καρδιακούς μας παλμούς. Ωστόσο, μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση τσαγιού μπορεί επίσης να αυξήσει τη διάσπαση του λίπους, ανεξάρτητα από τις επιπτώσεις της καφεΐνης. Θέλαμε να εξετάσουμε τις επιπτώσεις της κατανάλωσης oolong έναντι της καφεΐνης μόνο στον μεταβολισμό της ενέργειας και του λίπους σε μια ομάδα υγιών εθελοντών».

Η μελέτη έδειξε ότι το τσάι oolong ενίσχυσε τη διάσπαση του λίπους κατά περίπου 20% σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες ελέγχου. Για να επιτευχθούν αυτά τα αποτελέσματα, τα άτομα έπρεπε να καταναλώνουν 2 φλιτζάνια τσάι την ημέρα. Είναι ενδιαφέρον ότι τα αποτελέσματα απώλειας βάρους συνεχίστηκαν καθώς οι συμμετέχοντες κοιμόντουσαν.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, ο Tim Bond, του Tea Advisory Panel, είπε: «Το τσάι Oolong έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στην αύξηση της κατανάλωσης λίπους και στην καύση λίπους. Μελέτες έχουν δείξει περίπου τρία κιλά απώλειας βάρους σε 12 εβδομάδες, αλλά αυτές είναι συχνά ημιελεγχόμενες μελέτες όπου οι άνθρωποι έχουν κάποια επίβλεψη». Απαιτούνται περισσότερες μελέτες για να προσδιοριστεί η μακροπρόθεσμη αποτελεσματικότητα του τσαγιού Oolong ως βοήθημα μείωσης του σπλαχνικού λίπους.

Περισσότερα NEWS

Podcasts

Weather&go!

 • Mon

  37°C

 • Tue

  37°C

 • Wed

  38°C

 • Thu

  38°C

 • Fri

  38°C