Οι άνθρωποι που είναι δυσαρεστημένοι με τη ζωή τους χωρίς να ξέρουν τον λόγο, έχουν αυτές τις 6 συμπεριφορές

Όταν η ζωή μας δεν είναι όπως τη φανταζόμασταν ή όπως τη θέλουμε, μπορεί να νιώθουμε ότι κάτι λείπει. Ίσως να κουβαλάμε μία απροσδιόριστη αίσθηση δυσαρέσκειας. Προτού να προχωρήσουμε στη λύση, είναι αναγκαίο να εντοπίσουμε την πηγή της δυσαρέσκειας.

Οι άνθρωποι που είναι ανικανοποίητοι από τη ζωή τους, εμφανίζουν αυτές τις 6 συμπεριφορές

 • Είναι αεικίνητοι

 • Είναι αναποφάσιστοι

 • Χρονοτριβούν

 • Παίζουν το παιχνίδι της σύγκρισης

 • Αποφεύγουν την πραγματικότητα

 • Είναι απαθείς

Οι συμπεριφορές που μαρτυρούν ότι ένας άνθρωπος δεν αντλεί ικανοποίηση απ’ τη ζωή, εκφράζονται με τους παρακάτω τρόπους:

Είναι αεικίνητοι

H δυσαρέσκεια στη ζωή, εκφράζεται και ως ανησυχία, ειδικά όταν η πηγή της δεν έχει προσδιοριστεί. Μπορεί να πιάνετε τον εαυτό σας να κάνει νευρικές κινήσεις, να χάνετε εύκολα την υπομονή σας και να θυμώνετε με ανθρώπους που δεν σας φταίνε σε τίποτα. Ουσιαστικά, χάνετε την αντοχή σας χωρίς να ξέρετε γιατί. Η ανησυχία και η νευρικότητα γίνονται διάχυτες και τελικά επηρεάζουν ολόκληρη τη ζωή σας. Αν είστε δυσαρεστημένοι με την εργασία σας, μπορεί ν’ αρχίζετε να ψάχνετε μανιωδώς για δουλειές, σε αναζήτηση ενός σκοπού. Αν είστε απογοητευμένοι απ’ την ερωτική σας ζωή, μπορεί να βγαίνετε συνεχώς ραντεβού, ελπίζοντας επιτέλους να βρείτε αυτόν τον έναν και μοναδικό που θα σας κεντρίσει το ενδιαφέρον. Μπορεί ακόμη, ν’ αποκτήσετε εμμονή με την αυτοβελτίωση, σε σημείο που κάθε μέρα να ξεκινάτε και κάτι καινούργιο: ένα διαφορετικό χόμπι, μάθημα, ή άθλημα. Ωστόσο, κάθε προσπάθεια πρέπει να προέρχεται από τη  θέληση για βελτίωση, και όχι απ’ την επιφανειακή αντιμετώπιση της απελπισίας. Αν κάνετε διαρκώς πράγματα για να γεμίστε το κενό, υπάρχει κάτι βαθύτερο που πρέπει ν’ αναζητήσετε.

Είναι αναποφάσιστοι

Οι άνθρωποι που είναι δυσαρεστημένοι από τη  ζωή, δυσκολεύονται να χαράξουν ένα μονοπάτι και να το βαδίσουν μέχρι τέλους. Αυτό αποδίδεται στην ανησυχία που προκαλεί η δυσαρέσκεια. Είναι δύσκολο για κάποιον ν’ αποφασίσει κάτι και να παραμείνει προσηλωμένος, αν δεν ξέρει τι ακριβώς θέλει απ’ τη ζωή του. Βέβαια, η θεώρηση διαφορετικών επιλογών και αποφάσεων, είναι λογικό να γίνεται ακόμη και σε ώριμη ηλικία. Αν ωστόσο, έχετε φτάσει στο σημείο όπου βλέπετε άπειρες επιλογές, ενώ νιώθετε αδύναμοι ν’ ακολουθήσετε έστω μία, αυτό μπορεί ν’ αποδίδεται στην απουσία στόχων. Όσο πιο ξεκάθαρες είναι οι αξίες μας, τόσο πιο εύκολα εντοπίζουμε τους στόχους που είναι σημαντικοί για εμάς.

Χρονοτριβούν

Η χρονοτριβή είναι μία κοινή, χαρακτηριστική συμπεριφορά των ανθρώπων που είναι δυσαρεστημένοι στη ζωή τους, αλλά δεν έχουν προσδιορίσει τους λόγους της δυσαρέσκειάς τους.  Η χρονοτριβή είναι ο αμυντικός μηχανισμός που τους προστατεύει από την αντιμετώπιση των δύσκολων καταστάσεων και συναισθημάτων. Χρονοτριβώντας, μπορεί προσωρινά ν’ αποφύγει κάποιος μία δύσκολη κατάσταση. Όταν στο μυαλό υπάρχουν πολλοί και διάφοροι στόχοι που θέλουμε να κατακτήσουμε, το μυαλό θέλει να ξεφύγει και ως αποτέλεσμα, αναβάλλει την εκπλήρωσή τους. Έτσι, κάθε σημαντική απόφαση αναβάλλεται για «κάποια άλλη στιγμή» που «οι συνθήκες θα είναι καλύτερες» και «εσείς θα είστε έτοιμοι».

Παίζουν το παιχνίδι της σύγκρισης

Το παιχνίδι της σύγκρισης είναι η αγαπημένη ασχολία των ανθρώπων που είναι δυσαρεστημένοι απ’ τη ζωή τους. Εφόσον δεν έχουν ξεκάθαρους στόχους να τους κατευθύνουν, αναζητούν ιδέες και στοιχεία απ’ τους άλλους. Αυτός είναι ο λόγος που τόσοι άνθρωποι καταλήγουν σε κακές δουλειές και αδιέξοδες σχέσεις. Αντί να κάνουν εκείνο που οι ίδιοι θέλουν, ακολουθούν την πεπατημένη οδό και κάνουν αυτό που τούς λέει η κοινωνία, ή αυτό που κάνουν όλοι. Ενεργούν έτσι λόγω έλλειψης αυτογνωσίας ή επειδή φοβούνται μην μείνουν πίσω.

Όταν συγκρινόμαστε με άλλους, παραβλέπουμε την μοναδικότητά μας και αδυνατούμε ν’ αναγνωρίσουμε τις ικανότητες και τις δυνατότητές μας. Επιπλέον, η σύγκριση οδηγεί στα παρακάτω αποτελέσματα

 • Δημιουργεί αισθήματα ανεπάρκειας, ζήλειας, χαμηλής αυτοεκτίμησης,

 • Επισκιάζει τα θετικά της ζωής μας και τα κατορθώματά μας ως τώρα,

 • Δημιουργεί εμμονές με εξωτερικές πηγές αναγνώρισης,

 • Θέτει μη ρεαλιστικά πρότυπα επιτυχίας

Αντί για τη σύγκριση, εστιάστε σε όσα θέλετε πραγματικά, και όχι σε όσα ο καθένας λέει ότι «πρέπει» να θέλετε. Μόνο τότε θ’ αρχίσει να εξαφανίζεται η δυσαρέσκεια.

Αποφεύγουν την πραγματικότητα

Οι άνθρωποι που είναι δυσαρεστημένοι απ’ τη ζωή τους και δεν έχουν βρει την αιτία, συχνά  καταπιάνονται με δραστηριότητες που θα τούς βοηθήσουν ν’ αποδράσουν απ’ την πραγματικότητα. Αναζητούν προσωρινή απομάκρυνση απ’ την πραγματική ζωή μέσα από δραστηριότητες και τη φαντασία: υπερβολικός χρόνος έκθεσης σε οθόνες, χρήσεις ουσιών, ονειροπόληση, άσκοπο scrolling στα social media, βιντεοπαιχνίδια. Οι τάσεις φυγής εκφράζονται διαφορετικά στον καθένα, αλλά ο στόχος τους είναι να ξεφύγουν απ’ το δυσάρεστο συναίσθημα της απουσίας σκοπού.

Είναι απαθείς

Το αίσθημα δυσαρέσκειας, μπορεί να δηλητηριάζει τις πράξεις και τις ενέργειες της καθημερινότητας, με το αίσθημα της απουσίας νοήματος. Η απάθεια μας προστατεύει από το δυσάρεστο συναίσθημα της έλλειψης νοήματος και κάνει τη δυσαρέσκεια πιο υποφερτή. Αν διαρκώς λέτε στον εαυτό σας ότι τίποτα δεν έχει νόημα, αν νιώθετε ότι όλα είναι μάταια, αν απομακρύνεστε από τους άλλους ανθρώπους και απομονώνεστε, έχετε αποδεχτεί ότι θα παραμείνετε στάσιμοι και αποφεύγετε κάθε θετική αλλαγή. Όμως αυτό είναι λάθος, αφού πάντα υπάρχει ο τρόπος εντοπισμού του προβλήματος και η λύση του εξαρτάται από την απόφασή μας ν’ απαλλαγούμε από τη δυσαρέσκεια.

Tip: Αν έχετε την τάση να είστε αεικίνητοι, αναποφάσιστοι, αν χρονοτριβείτε, κάνετε συχνά συγκρίσεις, αν θέλετε ν’ αποφεύγετε την καθημερινότητα, και αν παραμένετε απαθείς μπροστά στις εξελίξεις και τις διάφορες καταστάσεις της ζωής, είναι καιρός ν’ αποφασίσετε ότι δεν πρέπει ν’ αφήσετε τη δυσαρέσκεια να καταστρέψει τη ζωή σας. Ξεκινήστε το ταξίδι της ανακάλυψης του εαυτού σας: σκεφτείτε, διαλογιστείτε, αναζητήστε νέα ενδιαφέροντα. Κυρίως, να είστε υπομονετικοί και συμπονετικοί με τον εαυτό σας, τελικά, οι απαντήσεις που ψάχνετε, θα βρεθούν.

Περισσότερα NEWS

Podcasts

 • Global News Podcast BBC

  Iran confirms death of President Raisi in helicopter crash

  Tehran announces five days of national mourning

Weather&go!

 • Mon

  28°C

 • Tue

  28°C

 • Wed

  28°C

 • Thu

  30°C

 • Fri

  28°C