Έτσι ταξιδεύουν σήμερα όσοι θέλουν να αφήνουν μικρό περιβαλλοντικό αποτύπωμα

Τρίτη, 19 Σεπτεμβρίου 2023 - 6:23 μ.μ.

Μία από τις πράξεις που είναι απολύτως ταυτισμένη με το ταξίδι είναι η ετοιμασία των αποσκευών και η αγωνία για το αν θα χωρέσουν όλα τα πράγματα που θέλουμε να πάρουμε μαζί μας ή για το αν πήραμε λιγότερα από όσα χρειαζόμαστε.

Γιατί, κακά τα ψέματα, ελάχιστοι θα σκεφτούν αν πήραν περισσότερα από όσα χρειάζονται, όπως τόσο συχνά συμβαίνει.

Όμως, πλέον, ορισμένοι προορισμοί φλερτάρουν με την ιδέα να απαγορεύσουν καθολικά ορισμένα είδη αποσκευών. Το να στριμώχνουμε τα πράγματά μας σε μια βαλίτσα σύντομα μπορεί να είναι μια εικόνα από το παρελθόν. Άλλωστε το να πακετάρουμε λιγότερα σημαίνει να μειώνουμε το ταξιδιωτικό μας περιβαλλοντικό αποτύπωμα και να είμαστε πιο προστατευτικοί απέναντι στη φύση.

Προκειμένου να υπογραμμίσουμε πως το ταξίδι με περιβαλλοντική ενσυναίσθηση ξεκινά από το σπίτι, παρουσιάζονται εδώ ορισμένοι προορισμοί που αμφισβητούν την καθιερωμένη ιδέα του να πακετάρουμε πριν ταξιδέψουμε και προσφέρουν επιλογές για βελτιωμένες και απλούστερες διακοπές.

Ιαπωνία/Photo: Unsplash

 

Photo: Unsplash

Photo: Unsplash

Iαπωνία

Το καλοκαίρι που μας πέρασε η Japan Airlines προχώρησε σε μια ιδιαιτέρως τολμηρή κίνηση όσον αφορά την προσπάθεια να κάνει την αεροπορική βιομηχανία πιο φιλική στο περιβάλλον. Το πιλοτικό της πρόγραμμα με τίτλο «Any Wear, Anywhere» (Φορέστε οτιδήποτε, οπουδήποτε) έδινε στους ταξιδιώτες από το εξωτερικό την επιλογή να νοικιάσουν ρούχα εκ των προτέρων για το διάστημα που θα παρέμειναν στην Ιαπωνία. Έτσι, εκμηδενιζόταν η ανάγκη για βαλίτσες και αποσκευές.

Το πρόγραμμα που ίσχυσε έως τα τέλη Αυγούστου έδινε τη δυνατότητα στους ταξιδιώτες να ταξιδέψουν με ελάχιστες αποσκευές, ακόμα και μόνο χειραποσκευές. Αυτό επέτρεπε στην εταιρεία να προκαλεί μικρότερη περιβαλλοντική επιβάρυνση για τη διαχείριση των αποσκευών ενώ συντελούσε και σε λιγότερο βάρος του φορτίου του αεροπλάνου. Όταν οι ταξιδιώτες έφθαναν στο Τόκιο, την Οσάκα ή την Φουκουόκα ρούχα σε διάφορα μεγέθη και σχέδια παραδίδονταν στα ξενοδοχεία όπου κατέλυαν.

«Είναι μια καλή ιδέα και ταυτόχρονα ένα αριστούργημα υπεκφυγής. Ένας feel good τρόπος να μειώσουμε εμείς το αποτύπωμά μας, αντί να ελέγξουμε το δικό τους» λέει από την πλευρά του ο Justin Francis συνιδρυτής και CEO της εταιρείας Responsible Travel. «Περίπου όπως συμβαίνει με το εθελοντικό αντιστάθμισμα άνθρακα, η πρωτοβουλία μεταφέρει την ευθύνη από τις αεροπορικές εταιρείες στα άτομα. Η ατομική λογοδοσία είναι σημαντική και η καινοτομία υπέροχη αλλά δεν πρέπει να μας κάνει να ξεχνάμε τις συστημικές αλλαγές που χρειαζόμαστε. Ρωμαλέα ρύθμιση και δικαιότερους φόρους τα καύσιμα, για παράδειγμα», συμπληρώνει.

Σκι στις Άλπεις/Photo: Unsplash

Αυστρία/Photo: Unsplash

Άλπεις

Σε όλο τον κόσμο οι σκιέρ προσπαθούν να μειώσουν το δικό τους αποτύπωμα άνθρακα. Τα χειμερινά σπορ είναι ένας τομέας με αποσκευές μεγάλου μεγέθους αλλά εδώ και καιρό οδεύουμε προς αλλαγή παραδείγματος. Τα resort σε Γαλλία, Ελβετία και Αυστρία προτρέπουν τους πελάτες τους: «Αφήστε τον εξοπλισμό σπίτι και νοικιάστε στον προορισμό».

Προκειμένου να μειώσουν την ανάγκη για χώρο αποσκευών αλλά και την ανάγκη των ταξιδιωτών να επενδύσουν σε ακριβό αθλητικό εξοπλισμό resort και εταιρείες δίνουν έμφαση στην μείωση και στην επαναχρησιμοποίησή του. Έτσι, οι φίλοι των χειμερινών σπορ μπορούν να νοικιάσουν σκι, στολές, σκούφους, κράνη και όλα όσα χρειάζονται επί τόπου.

«Είναι εύκολο να ταξιδεύει κανείς με ελαφριές αποσκευές για διακοπές χειμερινών σπορ, άμα ξέρει πως θα βρει τα περισσότερα από όσα χρειάζεται στον προορισμό του» λέει η Kristy Roe, senior sustainability manager στη Hotelplan, ένα πανευρωπαϊκό γκρουπ από εξειδικευμένους trour operators. «Κάθε αντικείμενο που κατασκευάζεται έχει αποτύπωμα άνθρακα επομένως είναι καλύτερο να χρησιμοποιείται από πολλαπλούς πελάτες και να μπορεί να επισκευαστεί από ειδικούς προκειμένου να παραταθεί ο χρόνος ζωής του. Επιπλέον, η ενοικίαση εξοπλισμού μπορεί να είναι και οικονομικά συμφέρουσα σε σχέση με το κόστος μεταφοράς μεγάλων αποσκευών με το αεροπλάνο.

Ντουμπρόβνικ/Photo:Unsplash

Photo: Unsplash

Photo: Unsplash

Ντουμπρόβνικ

Το 2015 η Βενετία ήταν ο πρώτος προορισμός που εξέτασε να απαγορεύσει τις τροχήλατες βαλίτσες προκειμένου να συντηρήσει τους γεμάτους κόσμο δρόμους της πόλης. Όμως, το Ντουμπρόβνικ προχώρησε σε πράξεις, προτείνοντας στους επισκέπτες να αφήσουν τις βαλίτσες με ρόδες σπίτι της.

Δεν είναι πρώτη φορά που ο υπερτουρισμός έχει προκαλέσει την οργή των ντόπιων στην οχυρωμένη πόλη της Αδριατικής. Οι αντιδράσεις οδήγησαν το Γραφείο Τουρισμού του Ντουμπρόβνικ σε δράση. Κυκλοφόρησε ένα βίντεο με οδηγίες για τη σωστή συμπεριφορά των επισκεπτών. Τους προτείνει να μην προκαλούν όχληση στους ιστορικούς λιθόστρωτους δρόμους της πόλης με το να σέρνουν τις βαλίτσες τους παρά να τις κουβαλούν.

«Πολλές φορές οι ταξιδιώτες που έχουν δυνατότητα για αποσκευές άνω των 20 κιλών γεμίζουν τη βαλίτσα τους γιατί θεωρούν πως έχουν πληρώσει για αυτό», λέει η Pippa Gaanderton από την ATPI Halo, μια εταιρεία που προσφέρει υπηρεσίες μέτρησης και μείωσης αποτυπώματος άνθρακα και προτείνει βιώσιμες ταξιδιωτικές λύσεις. «Μία δυνητική λύση για τις αεροπορικές εταιρείες θα ήταν να προσθέτουν περισσότερες κατηγορίες βάρους στις χειραποσκευές, προσφέροντας μικρότερες επιλογές στους ταξιδιώτες όπως και οι προορισμοί μπορούν να κερδίσουν» σχολιάζει.

Μπουρουντί/Photo: Unsplash

Ανατολική Αφρική

Τα καταφύγια σαφάρι στα εθνικά πάρκα της Κένυας, της Τανζανίας και της Ουγκάντα προσφέρουν μια διαφορετική πρόταση διακοπών. Παρά τις υψηλές τιμές η ατμόσφαιρα εκεί είναι πάντα χαλαρή και σίγουρα το «dress code» ανάλογο. Το casual και απλό ντύσιμο είναι το κανονικό ντύσιμο. Παρότι δεν υπάρχει απαγόρευση για συγκεκριμένο είδος αποσκευών, υπάρχουν συχνά περιορισμοί που πρέπει να κατανοήσουν οι ταξιδιώτες και στους οποίους συνίσταται να φθάσουν με λίγες βαλίτσες εκεί.

 

«Πάντα προτείνουμε σε όσους ταξιδεύουν για σαφάρι να έχουν λίγες αποσκευές για διάφορους λόγους» λέει η Κathy Boate, CEO του Cartology Travel, ένα ταξιδιωτικό γραφείο που εξειδικεύεται στα εξατομικευμένα ταξίδια πολυτελείας. «Στα μικρότερα αεροπλάνα υπάρχουν αυστηροί περιορισμοί στο βάρος, ενώ ορισμένες περιοχές χρησιμοποιούν ελαφριά αεροσκάφη στα οποία δεν μπορείτε να πάρετε μαζί σας σκληρές βαλίτσες για λόγους έλλειψης χώρου. Ούτως ή άλλως δεν χρειάζεστε πολλά ρούχα όταν βρίσκεστε σε σαφάρι. Τα ποιοτικά καταλύματα παρέχουν είδη προσωπικής υγιεινής, πετσέτες, αντιηλιακές και εντομοαπωθητικές κρέμες, πράγμα που θα βοηθήσει να έχετε λιγότερα να πακετάρετε», καταλήγει.

Περισσότερα NEWS

Weather&go!

 • Sat

  32°C

 • Sun

  31°C

 • Mon

  30°C

 • Tue

  27°C

Cubecast network