Έκτακτο δελτίο καιρού: Καταιγίδες, χιόνια και πτώση της θερμοκρασίας - Πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία τις επόμενες μέρες

Δευτέρα, 23 Ιανουαρίου 2023 - 7:42 μ.μ.

Επιτέλους χειμώνας, σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο καιρού που εκδόθηκε από την ΕΜΥ με τα τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες, τις χιονοπτώσεις διευθυντή της ΕΜΥ, Θοδωρή Κολυδά.

Το ανώτερο χαμηλό στην Κεντρική Μεσόγειο, το οποίο επηρεάζει μερικώς και τη χώρα μας έχει κινηθεί δυτικότερα και τα φαινόμενα στην περιοχή μας περιορίζονται κυρίως στα δυτικά και βόρεια.

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα το σύστημα αυτό καθώς στροβιλίζεται, θα κινηθεί ανατολικά και θα μας επηρεάσει από τα μέσα της εβδομάδος και μετά. Προς το παρόν το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε στις 19 Ιανουαρίου 2023 επικαιροποιείται σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία (της Δευτέρας).

Για τη νέα μεταβολή θα αναφερθούμε στο τέλος και αναλυτικά τις επόμενες ημέρες.

Επισημαίνεται ότι σήμερα Δευτέρα (23-01-2023) ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη βορειοδυτική Πελοπόννησο έως το απόγευμα, με εξασθένηση το βράδυ, καθώς και στη δυτική και την κεντρική Μακεδονία. Από το βράδυ τα φαινόμενα θα επηρεαστούν τα βόρεια τμήματα της Θεσσαλίας, ενώ χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά, οι οποίες στη δυτική Μακεδονία και στην Ήπειρο (από 800 μέτρα και πάνω) θα είναι κατά τόπους πυκνές.

Την Τρίτη (24-01-23) ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στην κεντρική Μακεδονία έως το μεσημέρι και στην ανατολική Θεσσαλία και στις Σποράδες έως το βράδυ. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά ορεινά.

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία νέα επιδείνωση του καιρού αναμένεται από το βράδυ της Τετάρτης (25-01-2023) έως και την Παρασκευή (27-01-2023) με ισχυρές βροχές και καταιγίδες στα δυτικά, κεντρικά και νότια που βαθμιαία θα επεκταθούν προς τα βορειοανατολικά.

Οι βροχοπτώσεις θα επηρεάσουν κυρίως τα κεντρικά και νότια και ο δείκτης EFI δεν δείχνει ιδιαίτερα υψηλές τιμές. Τα ποσά υετού αν και θα είναι μεγάλα, δεν δείχνουν να φτάνουν σε ακραία επίπεδα για την εποχή.

Οι θερμοκρασίες πέφτουν κυρίως στα κεντρικά και βόρεια. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα κεντρικά και βόρεια ορεινά καθώς και στα βόρεια ημιορεινά. Το χαμηλό στη στάθμη των 850 hPa που την Πέμπτη βρίσκεται στα Νοτιοδυτικά τμήματα της χώρας μας, προκαλεί νότιο ρεύμα στις κατώτερες στάθμες της ατμόσφαιρας στα ανατολικά , το οποίο "εμποδίζει" τις ψυχρές μάζες της Βαλκανικής να κατέβουν νοτιότερα.

Οι χιονοπτώσεις θα είναι πολλές στη Κεντρική Ελλάδα καθώς και στη Θράκη (κυρίως στην οροσειρά της Ροδόπης), όπου εκεί θα χιονίσει και στα ημιορεινά.

Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να παρακολουθήσετε την κίνηση του ανώτερου χαμηλού στη στάθμη των 500hPa και την επιφάνεια καθώς και τα ύψη 6ωρου υετού. Παρατηρείστε πώς στροβιλίζεται το σύστημα αυτό, μέχρι να αρχίσει να μας επηρεάζει το βράδυ της Τετάρτης. Υπάρχει επίσης στο βίντεο αναλυτική παρουσίαση του δείκτη EFI ανά ημέρα, που μας δείχνει την σημαντικότητα των βροχοπτώσεων, ενώ ακολουθούν τα προβλεπόμενα ύψη βροχής ανά ημέρα μέχρι και την Παρασκευή. Το βίντεο κλείνει με τις περιοχές χιονοπτώσεων σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία.

Σας συστήνουμε να λαμβάνετε υπόψη σας τις οδηγίες της ΓΓΠΠ για τα έντονα καιρικά φαινόμενα. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η ΕΜΥ λαμβάνει υπόψη της όλα τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία και μετά από αξιολόγησή τους, εκδίδει τα ειδικά δελτία πρόγνωσης και προειδοποιήσεων, καθώς και τη σχετική ανάλυση της προβλεπόμενης εξέλιξης του καιρού.

Περισσότερα NEWS

Weather&go!

 • Thu

  19°C

 • Fri

  20°C

 • Sat

  21°C

 • Sun

  21°C

 • Mon

  19°C

Cubecast network